horoszkóp

Nevetett már rád rénszarvas? – fogfehérítőt teszteltünk

dns
2008.05.29. 12:04
Hiszünk a rénzuzmó fogfehérítő hatásában, de attól még nem lett sokkal világosabb a fogunk. Négy önkéntesünk egy-egy, a drogériéban találomra kiválasztott fogfehérítő krémet tesztelt három héten át, de egyiküktől sem kérdezte meg a használat után senki, hol szerezték be a csillogó műfogsorukat.

„Legutóbb, amikor fogfehérítőt próbáltam, kilazultak a fogaim”- utasított vissza az egyik kolléganőnk, amikor felvetettük, érdemes lenne kipróbálnunk néhány drogériákban kapható fogfehérítő krémet, és megírni a tapasztalatokat. A leggyakoribb kifogások szerint a fogfehérítő érzékennyé teszi a fogakat, felsérti az ínyt, és cserébe nem világosít egyáltalán. A legtöbb fogorvosi rendelőben egyébként is végeznek professzionális fogfehérítést, amelyik az alkalmazott technológiától és az igényektől függően látványos változást eredményez.

Nem tesz kárt a fogakban

Dr. Tihanyi Dóra fogorvos kérdésünkre elmondta, a kémiai fogfehérítő kezelés kétségkívül hatékonyabb, mint az otthoni kísérletek, mert a fogorvosok által használt termékek vagy hidrogén peroxidot, vagy karbamid peroxidot tartalmaznak. Azok oxidálják a fogzománc felszínét, és a zománc és a dentin szövetébe épült színező anyagokat, és ettől a fogsor néhány árnyalattal világosabbá válik. Az eljárás átmeneti vízveszteséget okoz a fogakon belül, ezért érzékennyé válnak a fogak a kezelés után, de kis idő múlva a folyadék mennyisége normalizálódik.

A fogorvost az általunk tesztelt fogfehérítő készítményekről is kérdeztük. Mint elmondta, ezek a készítmények nem tartalmaznak olyan adalékokat, amelyet károsak lehetnek a fogakra nézve, a gyakori használat sem tesz kárt a fogakban, viszont a hatásuk nagymértékben elmarad attól a látványos eredménytől, amelyik a professzionális fehérítésre jellemző.

Röviditallal gyógyította

Az orvosi kezelések egyikét kipróbálta a szerkesztőségünk egyik tagja, mielőtt a focivébé idején az Egyesült Államokba utazott volna, és az ő esetében feltűnő volt a változás, a fogai étmeneti érzékenységét pedig röviditallal gyógyította.

A drogériákban kapható termékek közül négyet próbáltunk ki. Mielőtt használni kezdtük volna azokat, fotót készítettünk a fogsorunkról, és habár a három hetes használat után készült fotón már jóval tavasziasabb fény volt a szerkesztőségünkben, látható, hogy nem történt különösebb változás.

Senki nem kérdezte, honnan ez a csillogó műfogsor

Ímmel-ámmal sikáltam

Első tesztszemélyünk sokáig ellenállt.„Leginkább rettegtem a fogfehérítő-teszttől, mert csupa negatívumot hallottam a két hét alatt látványos eredményt ígérő termékekről. A Vademecum SOS White fogkrémtől nem vártam sokat a zománcom színskáláját illetően, inkább attól tartottam, hogy már az első használat után folyton úgy érzem majd, mintha "elvásna" a fogam, de legalábbis érzékeny lesz. Ez a sejtés be is vált, bár nem azonnal, de a használat második hetében már csak ímmel-ámmal sikáltam a fogazatomat, és igyekeztem minél előbb túlesni a tisztításon.

Lényeges színjavulást nem tapasztaltam, senki nem kérdezett rá például a mosolyom láttán, hogy hol szereztem be a csillogó műfogsort, tehát nem vagyok róla meggyőződve, hogy érdemes beruházni 1200 Ft körüli összeget. Ennyit akár citromsavval vagy szódabikarbónával is el lehet érni.”

Hiszek ebben a sarki zuzmóban, vagy miben

Kifinomultabb megoldást várnék

Egyetlen férfi tesztszemélyünk azzal az újdonsággal szolgált, hogy a Coswell fejlesztésében készült Blanx Antimacchia dobozán az összetételek közt megtalálta a rénzuzmót, amelyik a rénszarvasok takarmánya, és alkoholt is készítenek belőle. Bár hogy azt mire használják a fogfehérítő-iparban, arra nem tudjuk az egyértelmű választ. „Mosolygott már rád rénszarvas? Akkor megértenéd”- válaszolt tesztszemélyünk, majd rátért a tapasztalataira.

„Nálam egyébként a napi másfél liter tea miatt ez a fehérítő hatékony működést jelent. Én hiszek ebben a sarki zuzmóban, vagy miben, és ez a lényeg. Egy kifogásom volna, és ez a záró mechanizmus. Ha az ember nem használja mindennap, hanem - mint például én - csak a munkahelyén mos ezzel fogat, akkor már egy hétvége alatt is beszárad egy kisebb mennyiség. A kis fogkrémtömb aztán fél perc alatt azért feloldódik a szájban, de egy ilyen ezer forint feletti fogkrémtől valami kifinomultabb megoldást várnék.”

A ragacs kellemetlenül fűrészpor jellegű

A zeolitos ásványi őrlemény ereje
„A Dentomin naturális ásványi fogpor már első ránézésre sem igazán szimpatikus: a fogkefémet a porba mártva piszkosfehér ragacs keletkezik, ezzel kell fogmosás után megdörzsölni fogaimat. A porból lett ragacs kellemetlenül fűrészpor jellegű, még öblögetés után is éreztem a számban. De nem ez volt az egyetlen probléma: a szertartás után erősen vérezni kezdett az ínyem. Mindezek ellenére pozitívum, hogy – miután a vérzés abbamaradt – a fogaim határozottabban tisztábbnak, sőt picit fényesebbnek is látszottak.

Ami minden bizonnyal a tégelyen nem túl részletesen kifejtett összetevőnek, a zeolitos ásványi őrleménynek köszönhető. Rövid mérlegelés után mégis inkább úgy döntöttem, hogy a napi fogápolási rituáléból mellőzöm a Dentomin port. Amit az eredmény is mutat: fehérebb nem lett a fogam, de legalább nem vérzik az ínyem minden fogmosás után.

Ha magyarul ajánlják, akkor is ijesztő?

Épp csak hatása nincs

Raucher-Spezial-Zahncreme mit Micro-Schonformel- nézegettem érdeklődve a német feliratot a fogfehérítős dobozon, és arra gondoltam, ha magyarul ajánlják a dohányosoknak ezt a terméket, akkor is ilyen ijesztő lenne? Használat közben a Durodont Denta-Clin nevű pasztája cseppet sem ijesztő, épp csak hatása nincs, lehet, hogy azért, mert ritkán dohányzom. Az első használat után érzékennyé tette a fogaimat, ezért napokig nem folytattam a tesztet.

Legközelebb az ínyemet tette érzékennyé, és akkor kicsit megmasszíroztam vele a számat is, hogy akkor már ott is okozzon vérbőséget. Egy héttel később sikerült betörnöm a terméket, azóta semmilyen kellemetlenséget nem okozott, és megkedveltem az ízét is. A fogaim azóta sem lettek világosabbak".