A bőrrák szinte járványszerű terjedése várható az elkövetkező évtizedben Európában, amennyiben a fiatalok nem mondanak le barnulási mániájukról, és nem hagynak fel a szoláriumok és napágyak mértéktelen használatáról.

A riasztó híreket Michael Repacholi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinátora közölte, és egyúttal megismételte a szervezetnek azt az álláspontját, hogy a tizennyolc éven aluli fiatalokat mindenképpen el kellene tiltani a szoláriumok használatától.

Tilcsák Bea

A napágyakat, illetve a szoláriumokat mindenkinek ajánlatos volna kerülni, a tizennyolc éven aluliak számára pedig egyenesen meg kellene tiltani ezeknek a barnító eszközöknek a használatát, hiszen a napágyak, illetve szoláriumok által kibocsátott ultraibolya sugárzás és a bőrrák kialakulása közötti kapcsolatot egyre több vizsgálat igazolja. Ha a fiatal korosztály mégsem képes lemondani a szoláriumozásról, fontos volna betartani az orvosok által javasolt szabályokat - jelentette ki Repacholi.

Duplázódik a felelőtlen bőrrákosok száma

Felmérések szerint a szoláriumok elkötelezett híveinek 25 százaléka a 16-24 éves nők közül kerül ki, akik ráadásul azt hiszik, hogy a tengerparti nyaralás előtti intenzív szoláriumozással megvédik magukat a leégéstől a nyaralás során.

A WHO illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy ez súlyos tévedés, hiszen egy napágy által kibocsátott ultraibolya sugárzás többszöröse annak a sugármennyiségnek, ami a bőrt a nap közepén, a déli órákban érheti.

A WHO adatai szerint évente kétmillió új bőrrákos esetet diagnosztizálnak, és ezek közül 132 ezer a bőrrák legveszedelmesebb fajtája, a melanóma. Ennek előfordulása Norvégiában és Svédországban 1960 óta megháromszorozódott, az Egyesült Államokban pedig - az 1975 óta eltelt időszakban - duplájára emelkedett.