Az Európai Unió 25 tagállamos történetében most elõször jött össze 25 fiatal divattervezõ egy csúcstalálkozóra. A bécsi Hofburgban Magyarországot az Artista képviselte, és bár a VIP listán Szûrös Mátyás neve is szerepelt, õt nem látta senki.

"Az 'EU Young Fashion Summit 2006' nevû rendezvény a 25 EU tagállam fiatal tervezõinek elsõ csúcstalálkozója, akik elég bátrak ahhoz, hogy a divatban fejezzék ki elképzeléseiket, és be szeretnének kapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe" - írja a sajtóanyag. Az esemény küldetése egyebek mellett az volt, hogy a 25 EU országból származó ifjú tervezõt egy közös bemutatkozásra hívja össze, így segítve a kapcsolatok kialakulását. A divattalálkozót egyébként azért rendezték pont Bécsben, mert január elsejétõl fél évig Ausztria az Európai Unió soros elnöke. Az egészet amúgy Franz Morak mûvészetekért és médiáért felelõs osztrák államtitkár találta ki.

De hol volt Szûrös Mátyás?

Klikk a képre!

A Velvet divatszekciója sajnos nem tudott részt venni a pazar Hofburgban rendezett keddi csúcstalálkozón, ott volt viszont Szûcs Júlia, aki mindent elmesélt nekünk.

Az eseményt a Unit F nevû bécsi divatiroda kivitelezte és mint megtudtuk, jóllehet még maga az osztrák külügyminiszter is feltûnt egy sor illusztris politikus társaságában, a VIP-listán - a Velvet számára egyelõre érthetetlen okból - csupán egyetlen magyar név szerepelt, Szûrös Mátyásé. Persze az is lehet, hogy csak mi nem tudjuk, hogy a pártállam egykori bástyája idõközben a divatszakmára nyergelt át, de az sem kizárt, hogy az osztrákok az egykori moszkvai nagykövetre asszociáltak a neve kapcsán és ezért írták föl a listára. Lényeg, hogy sem õt nem látták helyszíni megfigyelõink, sem pedig más híres magyart, ami imidzs szempontból elég kellemetlen, mivel Bécs alig három órára fekszik Budapesttõl.

Leia hercegnõ a kifutón

Képviselt azonban minket az Artista divatstúdió és nem is rosszul: "Ahogy összehasonlítottam az Artistát a többiekkel, benne vagyunk a legtrendibb vonalban" - mondta Szûcs Júlia, aki mûvészeti tanácsadóként vett részt az eseményen, korábban pedig a MEO-t igazgatta. Mint megtudtuk, a többség a hordhatóságra törekedett és kerülte az iránymutató, de viselhetetlen haute couture-t.

Több tervezõ ruhái tükröztek keleties, indiai hatásokat, színekben pedig a nem túl kockázatos fekete-fehér kombinációk voltak túlsúlyban. "Néhányan kilógtak a sorból, a portugálok például nagyon színes ruhákat mutattak be, és akadt olyan is, aki díszletszerû ruhákkal állt elõ: úgy néztek ki a modelljei, mintha Leia hercegnõt gondolta volna újra a Csillagok háborújából" - tudtuk meg.

Nem volt annyira csúcstalálkozós

Megkérdeztük a bécsi divatéletben az esemény elõtt sem ismeretlen Artista divatstúdió egyik alapítóját, Imre Katalint, mik voltak a benyomásai. Amellett, hogy "nagyon profi, fantasztikus eseménynek" nevezte az eseményt, épp a "csúcstalálkozóságát" hiányolta. Ott voltak ugyan a nagy nevek, mint a ruhatervezõ Valentino, az építész Koolhaas vagy a Swarovski ékszerek egyik tótumfaktuma, de mint kiderült, a 25 tagország fiatal tervezõit még csak be sem mutatták egymásnak. Imre Katalin annak viszont külön örült, hogy a csúcstalálkozón az esztétikai és egyéni szempontokon volt a hangsúly, és nem kellett semmilyen más dolognak - mint például az eladhatóság - megfelelni.

"The Godfather of the Fashion"

Klikk!

Az Artista amúgy négy párt állított a kifutóra, akik erdélyi gyûjtésükön alapuló modern elemekkel kombinált kollekciójukat mutatták be. Valamennyi divattervezõ nyolc-nyolc modellen mutatta be kreációját, az est sztárvendége pedig a már említett Valentino volt, akit egyébként a divat keresztapjaként aposztrofáltak. Õ ennek állítólag nagyon örült, és örömében saját önéletrajzának felolvasásával kedveskedett az egybegyûlteknek. Mentségére legyen mondva, hogy késõbb mondott pár igazán szép dolgot is, mint például hogy a "jó designer igazi kozmopolita, sokat utazik és nyitott a világra".

Progresszív magyarok

"Nagyon jó, hogy egy magyar csoport be tud kerülni az európai vérkeringésbe" - foglalta össze benyomásait Szûcs Júlia. "Magyarországon nem annyira jellemzõ, hogy felkarolnák a fiatal tervezõket. És külön öröm, hogy Valentino is ott volt, noha most ebbõl nyilván nem lesz rögtön üzleti kapcsolat. Jó volt látni, hogy a magyar tervezõk is ugyanolyan progresszív dolgokat csinálnak, mint a svédek vagy a franciák."