Fogyókúrás mozgalom a divatos diéták ellen

MTI
2004.03.01. 13:05
Az angolszász országokban indult WeightWatchers fogyókúrás mozgalom skandináviai szervezete ellenáll a divatos diétáknak, és inkább a klasszikus, kis kalóriatartalmú ételeken alapuló, hosszú távú fogyókúrára esküszik.
A világ egyik legnagyobb fogyókúrás szervezete a WeightWatchers hálózat, amelynek az egyik legerősebb hadállása Svédországban van. Az errefelé ViktVa:ktarnának nevezett egyesület saját magazint is megjelentet, amely tartja a lelket a fogyókúrázókban. Ha az újságban bemutatnak valakit fotóval együtt, "ilyen volt, ilyen lett" címmel, az nem gyanús reklámhumbug, hanem tény. Az eredmény elérését klubok, alacsony kalóriatartalmú receptek, és zöld kulcslyukkal jelzett, készen kapható élelmiszerek segítik.

Nem kell mindenkinek Nicole Kidmannek lennie

Alapelvük, hogy fontos a fogyás, de a leglényegesebb, elfogadni magunkat és nem ész nélkül sanyargatni gyógyszerekkel és csodadiétákkal, rózsaszín hollywoodi álmok reményében. A diéta alapjaiban hasonlít a Mayo és a dr. Atkins-féle rendszerhez, lényege a sok kávé, kemény tojás, fehérje, zöldség, kevés szénhidrát. Bonyolult pontrendszer is segít a napi étrend betartásában.

Zöld kulcslyuk a tuti

A skandináviai gasztronómiai magazinok - mint például az Allt om Mat - gyakran közölnek zöld kulcslyukkal jelzett recepteket, amelyek között a legnépszerűbb nemzeti ételek - görög, indiai, mexikói fogások - is képviseltetik magukat, természetesen gyönyörűen tálalva, hogy a súlyfigyelők még nagyobb étvágyat kapjanak a csábos, de nem hizlaló menühöz.

Tandíjat kell fizetni

A ViktVa:ktarna lényege a klubtagság, amelyért fizetni kell - állítólag így jobban betartják a diétázók a szabályokat - no meg, annak, ami ingyenes, általában nincs tekintélye. Ám ha valaki eléri a beígért fogyást, mentesül a tandíj alól, addig, amíg tényleg fegyelmezett marad. Aki elérte a kívánt súlyt, azt megünneplik klubtársai.

A mélyhűtött és a kész ételek között is sok a "kulcslyukas", ami azért fontos, mert munka után, otthon a legnagyobb a csábítás az evésre. Ha gyorsan elkészül a laktató, de nem kalóriadús vacsora, jobban ellen lehet állni a meggondolatlan nassolásnak.