horoszkóp

Brokkoli-paradicsom koktéllal a rák ellen

2004.07.19. 09:34
Rég köztudott, hogy a rák megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges életmód, pontosabban a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Most azonban az is kiderült: az sem mindegy, mit mivel eszünk.
A paradicsom és a brokkoli együttes fogyasztása nagyobb védelmet jelent a prosztatarák ellen, mintha külön-külön esszük ezeket a zöldségeket - számolt be amerikai rákkutatók eredményéről a Reuters. Az Illinois-i Egyetem szakértőinek patkányokon végzett kísérletei bebizonyították, hogy a zöldségekben megtalálható vegyületek együttes hatása jó eredményeket hoz a rákmegelőzésben, míg ugyanezen hatóanyagok egymagukban nem, vagy sokkal alacsonyabb hatásfokkal működnek.

"Arra gondoltunk, hogy megvizsgáljuk ezeknek a hatóanyag-kombinációk egészségügyi hatásait, mert hittünk abban, hogy a valódi embereknek szóló valódi diétát tudunk kidolgozni." - mondta el John Erdman, a kutatást vezető táplálkozástudományi professzor. "Természetesen fontos, hogy pontosan elemezzük, milyen hatással bírnak az egyes összetevők az egészségre, de ezek az eredmények csak az alapját képzik a további kutatásoknak. Ezzel új vitát nyithatunk, nem lezárjuk az eddigieket." - mondta el Erdman az Amerikai Rákkutatási Intézet konferenciáján.

A paradicsom és a brokkoli magában is jó

A paradicsomot eddig különösen jó védőételnek tartották a prosztatarák ellen; a tudósok szerint ennek oka a zöldség piros színét is adó likopin nevű enzim lehet. Erdman patkányokon végzett kísérletei azonban bebizonyították, hogy a likopin adagolása csak kismértékben növelte a rák elleni védettséget az állatoknál.

A brokkolifogyasztást szintén kiváló megelőző módszernek hitték, a benne lévő glukozinolát és más, az egészségre jó hatással lévő hatóanyagok miatt. A legutóbbi kísérletben a kutatók a patkányok egyik csoportját porított paradicsommal etették, a másikat szárított brokkolival, a harmadik csoport pedig mindkét táplálékot kapta. A patkányok egy negyedik csoportja ugyanekkor egy finasterid nevű hatóanyagot kapott, amely a jóindulatú prosztatadaganatok növekedését gátolja, és épp most kutatják, milyen lehetőségeket rejthet a prosztatarák megelőzésben.

Egyesült erőkkel

A kísérlet során kiderült, hogy azoknál az állatoknál, amelyek kapták a porított zöldségeket, lassabban fejlődtek ki a daganatok, mint a finasteriddel kezeltekben; a legkisebb daganatok pedig azokban az állatokban fejlődtek ki, amelyek mind a paradicsomot, mind a brokkolit is kapták.

A tanulmány - amely teljes egészében 2004 decemberében jelenik majd meg az Élelmezésügyi Hírlevélben - bebizonyítja, hogy a brokkoli és paradicsom hatóanyagai együttesen képesek hatást kifejteni - mondta el Erdman a konferencián. "A két étel hatóanyagai magukban is rendkívül jó rákellenes hatással rendelkeznek. Együtt azonban a legjobbat hozzák ki egymásból, és rendkívüli módon fokozódik a hatékonyságuk."