horoszkóp

Prince-re sírtunk Katti Zoób bemutatóján

dns
2007.10.07. 14:29
A lila ruhák láttán elmorzsolt néhány könnycseppet Pallavicini Zita, amíg mi a variegált fagyira gondoltunk. Katti Zoób legújabb kollekciójának összegzését a közönségre bíztuk. Görgey Gábor a bő ruhákat és a modelleknél testesebb nőket szereti, Bogyay Katalin, a Magyar Magic nagyasszonya pedig Pekingben is a tervezőnő estélyijét viseli.

"Kati ruháit angol lady-k hordják, akik egymásnak adják a hírt: ma nem Chanelban jöttem, hanem Katti Zoóbban" - mondta Bogyay Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, aki maga is viseli a tervezőnő kreációit, legutóbb a Kínai Évad pekingi, majd sanghai megnyitóján.

Idén is össznépi vurstli

Klikk!

Az idén állami kitüntetésben részesített Zoób Katalin és Zsolnay közös 2008 tavaszi/nyári kollekciójának egyes darabjait nem éreztük az ízlésünkhöz túl közelinek, ezért az volt a tervünk, ízlésformálásra alkalmas embereket kérünk meg, foglalják össze a látottakat. A bemutató a tavalyihoz hasonlóan össznépi vurstlivá alakult a T.com székházában, ahol kilencszáz vendég számára tudtak ülőhelyet biztosítani, de ennél láthatóan többen jöttek el.

Bogyay Katalin a kifutó előtt, az első sorból nézte végig a tavaszi kollekciót, és a nagyestélyik láttán tapsolt a leglelkesebben. A nyolcvanas években, televíziós pályája elején ismerte meg Zoób Katalint, azóta is igen elfogult vele, és miután londoni diplomata lett, bemutatta a tervezőt néhány impresszáriónak, és meghívta többek közt a Magyar Magic-re is.

Alatta egy kedvemre való nő

"Kati azért izgalmas, mert képviselni tudja a legmagasabb szintű divatot, ugyanakkor a magyar divattervezőkre jellemző motívumoktól sosem szakad el, és ez a kettősség teszi egyedivé." Az előtérből eközben a tervezőnő bemutatóin szinte mindig látható Friderikusz Sándor, majd Pataki Ági távozott, S. Hegyi Lucia pedig egy tévéstáb kedvéért részletezte a jövő év divatszíneit. Háta mögött Görgey Gábor egykori kultuszminiszter beszélgetett. A hallban szelíd mosúzillatot éreztünk, ami az operák közönségét juttatta eszünkbe.

"A bővebb szabású ruhák tetszettek ma. Azért is, mert nem igazán szeretem napjainknak azt a nőideálját, amelyet a modellek testesítenek meg, és egy bő ruha azt az illúziót kelti, hogy alatta egy kedvemre való nő van" - mosolygott az író.

Lila ködben úszom

Az arisztokrata újságírót, Pallavicini Zitát is megérintette a kollekció néhány darabja, de mások voltak a szempontjai. "Elkezdtünk sírni a lila ruhák láttán Prince zenéjére, mert előhozta azt az emléket, amikor tini korunkban telesírtuk a párnánkat a fiúk miatt. Lila ködben úszom. Ezek olyan emlékezetes ruhák voltak, amelyeket csak egyszer lehet felvenni" - mondta Pallavicini Zita, akihez ekkor Csupó Gábor amerikai felesége, és Karafiáth Orsolya költőnő, saját titulusa szerint hungarian diva csatlakozott. "Nemcsak a lila ruhákat, hanem mindegyiket imádtam" - tette hozzá.

Mi annyit jelenthetünk ki többéves tapasztalat alapján, hogy nekünk a tervezőnő téli kollekciói többnyire nagyobb katarzist hoznak - körúti szalonja kirakatában is remek ruhák állnak éppen - mint a nyári garnitúrák. A nyár elmúltában egyet nem sajnáltunk csak, hogy eltűntek a 12 centiméteres sarkú platformszandálok, de ezek - Falusi Endre cipőkészítő tervei alapján - jövőre visszatérnek.

Szaténsort-míder

Mivel a bemutatóra érkezési sorrendben kaptak helyet a vendégek, a meghirdetett időpont előtt érdemes volt érkezni, hogy elkerüljük a tavalyihoz hasonló gonzóélményeket, hogy például a székház halljába telepített fa lombkoronájából tudósítunk. Most, hogy korábban érkeztünk, rotációban nézhettük végig a kivetítőn tucatszor a szponzorok reklámjait és az eddigi kedvenc show-nkról, a tavalyi téli bemutatóról készült klipeket.

Idén is gazdag kollekciót tervezett Zoób Katalin, nem csak egy ötletet és motívumot bontott ki, ismét eklektikus bemutatót láttunk. Örültünk a szaténsort-míder összeállításnak, az élénk színű, vagy éppen bézs, áttetsző muszlinblúzoknak, a hatvanas éveket idéző szűk kaprinadrágoknak, a színes nyári ruháknak; azonban leginkább az avitt rózsamotívumában ismertük fel a tervezőnő stílusát, a fazonokban kevésbé.

Variegált fagyikultusz

Nézze meg képeinket!

A csillogó nagyestélyik az újraéledő variegált fagyikultuszra emlékeztettek, amellyel együtt várjuk, mikor lesz a primőr fagyikóstolás tananyag a vendéglátóiparban. Úgy tűnik, jövőre Zoób Katalin visszahozza a divatba a hetvenes évek nagy sci-fi sorozatának, az Alfa Holdbázisnak a jelmezeit, de méginkább azoknak az anyagát, a szabásuk viccesebb lesz.

A rotációban látott reklámok hatására úgy képzeltük, egyes modellek a kifutón azért imitálják, hogy mobiljukon beszélnek, mert a szponzor kifejezett óhaja volt, hogy láthassuk innovatív készülékeit. A modellek egyébként a hagyományok szerint a legjobbak közül kerülnek ki. Éppen ezen gondolkoztunk, amikor a végtagjait furcsán dobáló lányban felismertük a VM ügynökségből ismert Annát.

Mivel úgy éreztük, még nem értük el a kollekció célközönségét, az összegzést inkább Bogyay Katalinra bíztuk, aki az alkalmi ruhákra a nagyestélyi álmok kifejezést használta. "Kati tudatosan és okosan őrzi a magyar kultúra értékeit, és képviseli az újító kreativitást, ezért minden esélye megvan arra, hogy nemzetközi szinten megtalálja a számításait."