Szirupos Beckhamné négy óra alatt

ef
2007.08.29. 14:37
Érzéki csokoládé, rózsaszín cukorszirup, ezüstös bonboncsomagolás: édes csábításokból merítenek a mesterfodrászok az őszi-téli frizurákhoz. Victoria Beckham még ide is befúrta magát, Zsidró Tamás majdnem az ő haját másolta át modellünk fejére.

Amikor megérkeztünk a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével frissen kitüntetett fodrászmester Kempinski hotelbeli szalonjába, rögtön megmutatta az új L'Oréal színkollekciót. A Sweet Gourmet névre elkeresztelt kötet az édességek, bonbonok, cukormázas fagylaltkelyhek témájára épül, és mint általában, a trendfigyelők már évekkel ezelőtt elkezdték a kidolgozását. "Kint voltam 2003-ban Párizsban, és már ott megmutatták nekem ezt a hajszínkollekciót, bár nem ilyen kiforrottan. De lehetett tudni, hogy 4 év múlva az édességek köré rendeződik majd a trend" - mondta Zsidró Tamás.

Desszerthaj galéria

A trendfigyelők olyan dolgokból merítik az ötleteket, melyeknek nincs közvetlen közük a fodrászathoz: járják a világot, éttermek, divatbemutatók részleteire, utcai öltözékek és a zene különféle irányzataira odafigyelve. "Amit összeállítanak, az nekünk egyfajta inspiráció. Összefonódik benne a divat, a fodrászat, a zene, és az ételkészítés művészete", mondta a mester, "és idén az egésznek a témája a csokoládé, az édességek. Milyen könnyű lesz azt mondani egy nőnek, hogy édesség és csokoládé, hatalmas előnnyel indulok!"

Hozzátette, nem véletlen, hogy ilyen sokkal előre megtervezik a következő hajszínkollekciót. "Azért is kell ennyire előre tudni, mert ki kell hozzá alakítani az alapanyagokat. 300-400 hajszínnel dolgozunk már, nem az van, mint régen, hogy volt kétféle vörös, négyféle szőke, meg pár barna. Tehát előre le kell gyártani például a csokoládé kollekcióhoz tizenöt millió festéket."

Féloldalas frizuk és a csoki

Zsidró szerint az őszi-téli trend lényegét az édességek számos formája és színe fogja meghatározni: a csokoládé színének ezernyi árnyalatát fogják majd festeni a vendégeknek, és az aszimmetria még hangsúlyosabb lesz. Ezért a fodrászmester külön örült, amikor Ili, csendes modellünk közölte, hogy ő kedveli az aszimmetrikus formákat. A fotóriport kedvéért vágott frizura ennek látható nyomát fogja viselni.

A kérdésre, hogy vajon akkor ősztől csak barna hajú nők fognak szaladgálni az utcán, Zsidró Tamás elmondta, nem feltétlenül, hanem inkább úgy képzeljük el, hogy az édességes kollekció színei és formái inspirációt jelentenek a fordászoknak, akik a méz és az őszibarack árnyalataitól kezdve a gesztenyebarnán át mindenféle színt melírozhatnak a frizurákba. Mialatt a katalógus kakaó, tejcsoki, praliné és karamell, kiwi és ananász hajszíneit nézegettük, Ili haját már meg is mosták, a mester pedig beültette a fodrászszékbe, és mesélés közben nekilátott a frizura elkészítésének.

Zsidró munka közben

Felülmúlja magát, ha höcögtetik

Vajon mennyire köti meg a fodrászok kezét egy-egy ilyen részletesen kidolgozott kollekció? "Ellenkezőleg, inkább segít abban, hogy az ember egy újfajta látásmódot vegyen fel. Például, amikor először dolgoztam a L'Oréal kollekcióban, azt hittem, hogy én majd tudom, milyen technikával akarok dolgozni, ne mondják meg nekem. A márka utazó tanára azt mondta, hogy próbáljam meg az ő technikájával a festést, és tényleg teljesen más szemszögből jöttek a színek, sohasem gondoltam volna, hogy abból a színből valamit ki tudok hozni." Zsidró azon a továbbképzésen addig vágta a hajat, amíg előjött az összes kívánt szín, és "ezáltan saját magamat is felül tudtam múlni, mert addig höcögtettek."

Rákérdeztünk, hogy ez a jellegzetes, a kart szinte kicsavaró, a hajat felülről vágó technika valamiféle újítás-e. Zsidró elárulta, hogy igen, a gyakorlati haszna az, hogy apró egyenetlenségeket visz a hajba, amivel a volument lehet nölvelni, de nem roncsolja a hajszálakat. A korábban oly divatos "ritkító" technika baja pont az, hogy kvázi eltépi a hajszálat.

Beckhamné tarkója kontra sapka

A Victoria-haj

A barna árnyalatok mellett a Victoria-frizura lesz a másik trendelem. A hátul rövid, elöl hosszú frizuráról Zsidró elmesélte, hogy praktikus szempontból alakította ki Victoria Beckhamnek a fodrásza (aki ugyanarra a fodrászakadémiára jár, mint Zsidró). Posh Spice-nak hosszú évekig "hajpótlása volt alul, és ezt általában megsínyli a haj. Ezért kitalálták, hogy ott levágják rövidre, ami nagyon bejött. Azonnal felkapták az emberek." Zsidró azt is hozzátette, amiatt, hogy így felfigyeltek az új divatra, lehetséges, hogy viszonylag hamar le is fog csengeni.

A tavaszi-nyári trend pedig valószínűleg ennek az ételes tematikának a továbbvitele lesz, csak más árnyalatokban. Kicsivel világosabbak, frissebbek lesznek majd a színek a mesterfodrász szerint. Miközben elkezdte szárítani Ili csaknem kész új frizuráját, hogy aztán később még levágja a frufrut, rákérdezett: "ne rakjunk bele valamilyen színeket? Az eredeti hajszín is gyönyörű alapszín, de így a frizura olyan, mint egy sapka." A bús arcú modell pedig rávágta, hogy végülis miért ne.

Magyarra fordítva

Kérdésünkre, hogy a magyar átlagnő vajon vágat-e majd ilyen féloldalas, sok színben pompázó, édességek által inpsirált frizurát, Zsidró Tamás egy mosollyal felelt: szerinte "nincs magyar átlagnő." Viszont úgy gondolja, nem lehetetlen, hogy a vidéki fodrászatokban is elterjedjen bármilyen frizuradivat, csak "le kell fordítani magyarra. A nagyon erős dolgok a hamvaikba porladnak el."

Nagy mell és disszonancia

A frizura kialakításában persze nemcsak az okosok által kidolgozott koncepciók számítanak, hanem a vendég kérése és személyisége is. Ez feltételezi, hogy a mesterfodrász is minden érkező vendéggel elbeszélget. "Persze, de én szeretek is", mondta Zsidró, "nekem ez nem munkahelyi kellemetlenség." Azt is elmondta, szereti a határozott elképzeléssel érkező klienseket, és ha tudja, hogy egy haj nem fog jól állni, akkor addig dogozik rajta, amíg mégiscsak igen.

Nagyobb gondot okoz, ha "valaki szétöltözi magát, bejön kosztümben, én csinálok neki egy jó kis csajos frizurát, aztán hazamegy, felhúzza a farmert meg az ujjatlan felsőt, nagy mellekkel, és észreveszi, hogy van valami disszonancia."

Hosszantartó frizura

Az új trend szerint levágott frizurák általában két-két és fél hónapig tartják a formájukat. "Az anyukáink még hetente jártak fodrászhoz, de a mai nőnek nincs ideje erre. Ezért azt igénylik, hogy a frizura sokáig megmaradjon, sőt, hogy ne kelljen vele sokat foglalkozni otthon." Amikor modellünk afelől kérdezősködött, hogy az ő haja vajon miféle törődést igényel majd, Zsidró megnyugtatta, hogy pusztán annyit kell csinálni, hogy hajmosás után az ember felülről szárítja, "még csak bele sem kell nyúlni hajkefével, mert azzal csak összezavarjuk az egészet. Azok a hajszálak, amelyeket a puhítás során belevágtam, adják meg a frizura tartását."

Miután a frizura végleges formát kapott, a mesternek el kellett rohannia, mert két kisfia már tűkön ülve várta. Ili haját pedig két másik kolléga fejezte be, egyikük négy színt varázsolt bele diszkréten, valamint pakolást tett a hajra és megmasszírozta a fejbőrt, a másik pedig beszárította a frizurát. Persze, nem mulasztottuk el megkérdezni Ilit, hogy tetszik neki az új haj, amire azt válaszolta, hogy elégedett vele, bár egyáltalán nem látja benne az új színeket. Elképzelhető, hogy merészebben lehetett volna pakolni a hajba a barnákat, végülis úgy lett volna igazán parfé jellege.