horoszkóp

Milliókat ér a Berlusconi zsírjából főzött szappan

dns
2005.06.20. 17:00
Egy olasz iparművész állítása szerint Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök plasztikai sebészeti beavatkozása során eltávolított zsírszövetéből készített szappant. A különös műalkotásért milliókat fizetett egy svájci műgyűjtő.

A szabványos méretű, fehér szappandarabot Gianni Motti olasz iparművész tervezte, és készítette el, állítása szerint a Berlusconi plasztikai műtétje során megszerzett zsírból. Műalkotását 'Mani Pulite'-nek, vagyis 'Tiszta Kezeknek' nevezte el, amely eredetileg nem a tisztálkodásra, hanem a maffia elleni harcra utaló kifejezés volt.

Nyersen gusztustalan

Az Art Basel kortárs képzőművészeti termékeket, több mint 250 képzőművészt, és körülbelül 50 ezer érdeklődőt - köztük műgyűjtőket és műértőket - számon tartó szervezet meghirdette a műalkotást, majd árverést szervezett a tört fehér színű speciális kozmetikum számára, amelyet egy fekete bársony anyagon mutattak be az érdeklődőknek a svájci Bázelban. A Reuters híradása szerint a termék kevesebb mint egy óra alatt 18 ezer dolláros ( kis híján 3,7 millió forint) leütési áron elkelt. A kozmetikumot egy svájci magángyűjtő vásárolta meg, de arról nem tudni, milyen céllal.

"A miniszterelnök az arcát varratta fel, de egyúttal zsírleszívó műtétet is végrehajtottak rajta a híres luganói plasztikai klinikán. A jó kapcsolataimnak köszönhetően meg tudtam szerezni a testéből eltávolított bőr alatti zsírszövet nagy részét. Nyersen nem volt valami szép látvány, úgy nézett ki, mint a zselatin, és oltári büdös volt a háj" - mondta a művész.

Egy darab Berlusconi

"Közismert, hogy szappant készítenek disznózsírból is. Gondoltam, mennyivel jobb megoldás, ha az emberek egy darab Berlusconival moshatnának kezet" - igazolta ötletét Motti. Ötlete azonban nem teljesen eredeti: a Harcosok klubja című filmben Tyler Durden főz szappant a plasztikai sebészet kukájából kilopott emberi zsírból, majd a szappant méregdrágán eladja - vélhetően ugyanazoknak a gazdag embereknek, akikről leszívták a zsírt.

Mielőtt azonban elkelt volna a szappan, szintén Bázelban állították ki, majd a művész zsíros anyagi haszon reményében kezdeményezte, hogy a terméket 10 ezer dollárért (több mint kétmillió forint) eladják. Az olasz miniszterelnök esztétikai műtétjeinek egyikét egyébként a magyar származású Brian Toth vállalta, aki Berlusconi arcát fiatalította meg.