A fehérje, amelyet a Yamanouti nevű gyógyszergyár és a Keio University kutatói fedeztek fel, még kalóriadús táplálkozás esetén is meggátolja az elhízást. Az AGF-nek elkeresztelt vegyület a májban termelődik - olvasható a NEWS.ru című orosz hírportálon.
Hízik a májuk
Genetikai kísérletek során a japán kutatók olyan egereket tenyésztettek ki, amelyeknek szervezetében egyáltalán nem termelődött az ominózus fehérje, s ezek az egyedek átlagosan 50 grammos súlyt értek el, míg a normál súlyú egerek mindössze 30 grammot "nyomtak". Az AGF-mentes egerek belső szervein nagyfokú zsírlerakódás képződött és hajlamosak voltak a cukorbajra is.
Azok az egerek viszont, amelyeknek az AGF szintje a normális kétszerese volt, háromhavi igen kalóriadús kosztolás alatt mindössze 8 grammot híztak, szemben átlagos fajtársaikkal, akik ugyanezen idő alatt 24 grammot szedtek fel.
Gyógyszer formájában is kapható lesz
A kutatók már meglelték a módját, hogy miként állítható elő olyan gyógyszerkészítmény, amely növelni képes az AGF szintjét a szervezetben. Amennyiben állításaik igaznak bizonyulnak, a készítmény új távlatokat nyithat a cukorbetegek és az túlsúlyos emberek kezelésében.