Egy szóban összefoglalva: hatalmas. A külföldi vendégek például nem igazán értik, hogy ebben az országban miért nem tudnak legalább egy nyomorult sört venni vasárnap. Aki csak teheti, már pénteken, szombaton feltankol a nagy multiknál, de emiatt hatalmas a tumultus, a kisboltokban viszont kevesebb a vevő. 

Az ATV szerint már az első kánikulai hétvége megmutatta, mivel jár a vasárnapi zárva tartás a Balaton parton: egy csomó bosszúsággal és értetlenkedéssel. A Balatoni Szövetség elnöke, Balassa Balázs korábban levelet írt a nemzetgazdasági miniszternek, hogy az üdülőterületek boltjai kapjanak felmentést. A válasz csak annyi volt, hogy az idei nyár tapasztalatai alapján majd visszatérnek a kérdésre.

„Főleg a külföldi vendégek, akik évről évre visszajönnek, ők nem értették, hogy mi történik itt az országban, vasárnap miért nem tudnak elmenni vásárolni.” – mondta el Balassa Balázs. Szerinte a nyaralótulajdonosok is rosszul jártak, hiszen ha vasárnap esik be a vendégük, nem tudnak bevásárolni az ebédhez.

A tapasztalatok alapján a legtöbb ember pénteken, szombaton a nagy multiknál és bevásárlóközpontokban tankol fel kajával, de ilyenkor nagy a tumultus, nincs elég kosár, kevés a személyzet és elfogy az áru. A kisboltokban viszont éppen ezért lényegesen kevesebb a vásárló. Még azokban az üzletekben is, amelyek nyitva tarthatnak vasárnap. 

A veol.hu-nak az egyik devecseri delikáteszbolt tulajdonosa beszélt arról, hogy vasárnap és az ünnepnapokon maga utazik át Veszprémből, hogy kiszolgálhassa a vevőit.
„A vasárnapi nyitva tartás nem pótolja a hétköznapi forgalomcsökkenést, amit a korán munkába indulók elvesztése okoz” – mondta Paksi Tivadar. Korábban ugyanis már négy órakor kinyitottak, most azonban hat órától fogadják a vásárlókat.