Mit reagálna, ha valaki azt mondaná, hogy ha Tihany, akkor babamúzeum, tessék csak elmenni, jó lesz!? Valószínűleg azt, hogy aha, köszi, inkább majd jövőre. De ne tegye, menjen babamúzeumba! Elképzelhető, hogy nem is létezik ennél jobb szórakozás a félszigeten.

Az viszont nagyon fontos, hogy tiszta fejjel induljon neki, bármiféle tudatmódosító eszébe se jusson! Különben rémálom lesz a vége, élete végéig retteghet a tihanyi babáktól, amelyek minden éjszaka, zárás után életre kelnek, szépen kinyitják a vitrint, és sétálnak egyet. Egyes arcok alapján legalábbis kizárólag erre következtethetünk. 

A kiállításon az 1840-es évektől állítottak ki babákat népviseletben, hálóingben, ünnepi ruhában, otthonkában, ahogyan csak el tudja képzelni. A szobabelsők, bútorok, mini konyhai eszközök egyszerűen zseniálisak. Az az egy gond, hogy néha feltűnik egy piros szemű medve, aki riogatja a lányokat. Láthatóan félnek. 

Máskor egy majom ugrik ki a szekrényből. Biztos hasonló a helyzet, mint a Family Guy-ban a Gonosz Majom, aki megkeserítette Chris Griffin életét. Az egyik részben mondjuk kiderült, hogy a Gonosz Majom szándékai igenis tisztességesek, úgyhogy a babáknak sincs mitől félniük. 

Ha Tihanyban jár, és van fél órája, na meg 600 forintja, akkor kötelező ez a program, levendulából van elég, adjon egy esélyt a babáknak, megéri. Nem lesz bohóc-effektus, annál sokkal viccesebb, érdekesebb a múzeum. Aki még a Balatonon is tanulni szeretne, annak felér egy néprajzi körúttal.

Mit, hol?

Cím: 8237 Tihany, Visszhang u. 4

Nyitvatartás: március 15-től október 23-ig, minden nap 10-től 19 óráig

Ár: 600 forint