Az ukrán törvények értelmében nem fogadhat örökbe ukrán AIDS-árvát a brit popénekes, Elton John - jelentette be hétfőn a kijevi családügyi miniszter. Ljudmilla Balyim szerint több ponton sem felel meg a volt szovjet köztársaság adoptálási követelményeinek - írja a Független Hírügynökség. A miniszter elmondta: külföldiek csak akkor fogadhatnak örökbe ukrán gyereket, ha házasok, a homoszexuális házasságot pedig Ukrajna nem ismeri el. Elton John, és élettársa, David Furnish 2005-ben keltek egybe Nagy-Britanniában, ahol a törvény ezt lehetővé teszi. Adoptálásuknak további gátat vet az, hogy az ukrán törvények szerint a szülők és a gyerek közt a korkülönbség nem lehet több 45 évnél. Elton John 62, férje, David Furnish pedig 47 esztendős. "Így ennek a követelménynek sem tesz eleget" - tette hozzá a miniszter.

Elton John a hétvégén lépett föl egy árvaházban, ahol AIDS-ben elhunyt szülők germekeit nevelik. Akkor mondta azt az énekes, hogy örökbe szeretné fogadni a 14 hónapos Levet. Az árvaház látogatás után tartott sajtótájékoztatón az énekestől és párjától, David Furnishtől megkérdezték, hogy gondoltak-e valaha is az örökbefogadásra. Elton John azt mondta, hogy erről már többször beszéltek. "David mindig is örökbe akart fogadni egy gyereket. Én pedig mindig nemet mondtam rá. Azért, mert 62 éves vagyok, és mert sokat utazom, úgy véltem, nem lenne ez tisztességes egy gyerekkel. De most, hogy láttam Levet, szeretném őt örökbe fogadni" - tette hozzá.

A brit énekes két évvel ezelőtt ingyenes koncertet adott Kijevben, hogy a HIV vírus és az AIDS veszélyeire hívja föl az ukránok figyelmét. Európában ugyanis Ukrajnában az egyik legmagasabb a fertőzöttek aránya. <FH>