Tűz ütött ki abban a speciális új-zélandi filmstúdióban, melyben a Hobbit című film egyes jeleneteit forgatnák. A wellingtoni Portsmouth Miniatures Studio-ban miniatűr modellek készítésére specializálódtak: ilyeneket használtak a Gyűrűk urában és a King Kongban is. A tűz péntek délután ütött ki, a tűzoltók 3 órán át dolgoztak a lángok megfékezésén.

„Igen, itt is forgatnánk a Hobbitot. Ez egy különleges stúdió, a világon az egyetlen, de most még nem tudom pontosan megmondani, mekkora gondot okoz ez a tűz a filmkészítésben. Talán csak hétfőre derül ki” – mondta Matthew Dravitzki, a Jackson's Wingnut Films produkciós cég szóvivője a Nzpa-nak.

A film a Gyűrűk ura előzménye, és nem ez az első probléma a forgatáson. A színészek szakszervezete is sztrájkolt már – ekkor a film producere, Peter Jackson azzal fenyegetőzött, hogy Kelet-Európa teszi át a forgatást –, az MGM folyamatosan pénzügyi problémákkal küzd, és májusban a folyamatos késedelmek miatt távozott a stábból a film rendezője, Guillermo de Toro.