Mint korábban a Velvet megírta, 10 ezer fontos (3,7 millió forintos) nyomravezetői díjat tűztek ki a tavaly nyáron angliai otthonában megölt magyar nyugdíjas, Varga Károly (alias Charlie) gyilkosának fejére. Most az illetékes northamptonshire-i rendőrség közleménye szerint az információgyűjtést kiterjesztették Magyarországra is.

A nyomozást vezető Martin Kinchin nyomozó elmondta, "igaz, hogy Varga Károly (Charlie) már hosszú évek óta az Egyesült Királyságban lakott, azonban továbbra is szoros kapcsolat fűzte Magyarországhoz is, valamint voltak barátai több helyen is az országban." Hozzátette, "nem zárhatjuk ki, hogy a gyilkosság felderítésére a válasz Magyarországon rejtőzik, éppen ezért létrehoztunk egy e-mail címet (OpPolecat@northants.pnn.police.uk), ami segítségével bárki magyar nyelven felveheti a kapcsolatot a nyomozókkal."

Interjú az áldozat lányával, Rita Glovesszal. 1:00-tól egy térfigyelő kamera felvételén látható, amint egy férfi a gyilkosság előtt nem sokkal bemegy a házba.

Az említett e-mail címre bárki írhat magyarul is, akinek információja van a gyilkosságról, azt lefordítják angol nyelvre, sőt tolmáccsal az illetőt is felkeresheti a rendőrség – áll a közleményben. A nyomravezetői díj forintosítva is fennáll, Varga Károly családja 3,6 millió forintot ajánlott fel a segítségért. Érdekesség, hogy a kapcsolódó rendőrségi művelet neve Operation Polecat, amit Görény Művelet névre (is) le lehet fordítani.

A 76 éves Varga Károly (a képen) holttestére 2011. július 30-án találtak rá wellingborough-i otthonában. Hamar kiderült, a férfit egy baltaszerű tárggyal sújtották halálra. A helyiek elmondása szerint Varga 30 éve települt Magyarországról Angliába, két felnőtt lánya és egy fia van, a környékbeliekkel jó viszonyban volt. A gyilkos fegyvert és valószínűleg véres cipőjét akát a környéken is elrejthette, ezért a rendőrség július elején megkérte a lakosságot, nézzen körül a sövények alján, hátha talál valamit.