A kiégett Andrássy úti palota harminc lakója egy apartmanházban már megtalálta ideiglenes otthonát. Rajtuk kívül van, akinek a VI. kerületi Önkormányzat és az OTP ad lakást, aki pedig magának keres albérletet, annak díját 30 millió forintig az önkormányzat állja.

Kedden megírtuk, hogy az Andrássy út 83-85. szám alatt álló palota sorsa és a lakók jövője bizonytalan, hosszú hónapokra van szükség a helyzet jogi tisztázásához. A két munkáson kívül nincs gyanúsítottja az ügynek, egyébként a nyomozás sem halad hétmérföldes lépésekkel előre, hiszen szakértői véleményekre kell várni. A Velvetnek az önkormányzat jogi képviselője elmondta, az is legalább két hónapot vesz igénybe, hogy megkezdődhessen a kárfelmérés, mert az életveszélyt ennyi idő alatt lehet elhárítani.

Most úgy tűnik a vészelhárítás első szakasza lezárult, legalábbis ez derül ki a VI. kerületi Önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményéből. Azt közölték, hogy az előzetes számítások szerint mintegy 200 millió forintba kerülő munkák finanszírozását a múlt heti képviselő-testületi döntés alapján az önkormányzat előzetesen magára vállalta, miközben az épületben mindössze alig több mint tízszázalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik. 

Az önkormányzat közölte, hogy a kivitelező eltávolította az elszenesedett szarufákat, feltakarította az utcára hullott bádoglemezdarabokat, üszkös tetőelemeket, palákat, elkészítette a sarkon álló oromdíszek rögzítéséhez szükséges acélszerkezetet.

Az Andrássy úton már a múlt héten teljes szélességben megindulhatott a forgalom, járhatóvá válik az átmenő forgalom számára a Felső erdősor és a Szív utca, de munkaterületként és védőzónaként az épület körüli járda, a Felső erdősor és a Szív utca egy-egy forgalmi sávja továbbra is zárva marad. Szerdától ismét megáll a Kodály köröndön a kisföldalatti, a 105-ös és 979-es busz.

Kitértek arra is, hogy az elmúlt napokban a lakók közül harmincan költözhettek be teljesen felszerelt apartmanokba, több családnak ideiglenes otthonként az önkormányzat és az OTP saját tulajdonában lévő lakást kínált fel, a lakók egy része pedig önállóan keres megfelelő albérletet, amelyet szintén fizet a kerület. Terézváros önkormányzata erre a célra harmincmillió forintot különített el.