Mindenki, aki próbálta már, tudja, micsoda munkával jár aktívan társat keresni online. Már ott kezdődik, hogy egy jó bemutatkozószöveget megírni sem egyszerű, aztán meg éjt nappallá téve böngészni kell a többiek profiljai között, hogy találjunk egy megfelelőt. Sőt, a meló nagy része csak akkor következik, amikor meglett az illető, gyakran hosszas csetelgetés és emailezés következik, míg az igazi randi létre nem jön.

Akiknek nincs ideje ezt a hosszú procedúrát végigcsinálni, azoknak sem kell már csüggedniük, adja hírül egyre több portál (lásd pl. itt vagy itt). Amerikában indult egy szolgáltatás, amelynek működtetői havi 480 dollárért (csaknem százezer forintért) magukra vállalják a kliens helyett az online társkeresés fáradalmait. A Virtual Dating Assistant először begyűjti ügyfelei adatait, majd a - tipikusan férfi - megrendelő hátra is dőlhet, miközben a segítők profilokat készítenek számára társkereső oldalakon, sőt beszélgetéseket is bonyolítanak a megbízó nevében a becserkészendő féllel.

A kliensnek a randi előtt nincs más dolga, mint egy rövid felkészítésen részt venni az asszisztenssel, aki elmondja, kivel is fog találkozni az úriember, és hogy a nevében mi mindent mondtak addig a potenciális partnernek. Ha egy hónapban nem jön össze két randi, a szolgáltatás díját nem kell kifizetni. Nem kizárt, hogy megint átverésről van szó, mint az online társkeresés kapcsán annyiszor, arra azonban mindenképpen jó az ötlet, hogy megbeszélhessük: meg lehet-e úszni a randizást munkabefektetés nélkül? Nem éppen ettől a fáradozástól lesz szép az egész?