A St. Ives brit kozmetikai cég megbízásából végeztek egy felmérést arról, hogy a férfiaknak bejön-e, ahogy a nők sminkelik magukat. Az derült ki, hogy az urak távolról sem lelkesednek a magukat kenő-fenő hölgyekért, mint azt mondjuk a celebvilág kozmetikumfogyasztásából gondolnánk. A felmérés szerint minden ötödik férfi jobban örülne, ha partnere kevesebb sminket használna, minden tizedik pedig kifejezetten azt szeretné, hogy barátnője egyáltalán ne fesse magát.

A kutatásban ravasz módon arra is rákérdeztek a fanyalgó férfiaknál, hogy szóltak-e kedvesünknek, hogy nem jön be nekik a smink. A megkérdezetteknek csak mintegy fele válaszolt erre igennel, de az is kiderült, hogy a nők nem mindig díjazzák ezen a téren az őszinteséget. A beszólók 10%-a ugyanis arról számolt be, hogy miután megmondta barátnőjének, hogy nem tetszik a sminkje, a hölgy ezen annyira megsértődött, hogy azonnal dobta természetes megjelenést kedvelő barátját, csak hogy a smink maradhasson.

A felmérés arra is felhívta a figyelmet, hogy a nők nem feltétlenül azért festik magukat, mert tetszeni szeretnének a férfiaknak. Rengetegen vannak, akik nincsenek megelégedve bőrükkel, és a hibák elfedése érdekében sminkelnek. A brit nők 40%-a szinte soha nem megy ki az utcára egy kis arcfesték nélkül. Nagyjából ugyanennyien mondták azt magukról, hogy nem szeretnék, hogy férjük vagy barátjuk sminktelenül lássa őket.

A férfiaktól egyébként azt is megkérdezték, hogy a sminkeléssel kapcsolatban mit utálnak a legjobban, és a következő tízes lista állt össze:

1. Rúzsos fog

2. Túl sok arcpirosító

3. Vastag réteg alapozó

4. Pandaszem (elkenődött fekete szemfesték)

5. Csomós szempillaspirál

6. Világos színű rúzs

7. Arc szélén rosszul eldolgozott alapozó

8. Világoskék szemhéjfesték

9. Berajzolt szemöldök

10. Amy Winehouse stílusában cicásra kihúzott szem