Nemrégiben interjút készítettem Szerémi Péterrel, mint a munkahelyi kommunikáció szakértőjével. Mivel másik szakterületének a párkapcsolatok számítanak, a Randiblog olvasói kedvéért megbombáztam néhány olyan alapvető kérdéssel is, ami a férfiak és nők közötti viszonylatban szoktak felmerülni. Az ezekre adott szakértői válaszok olvashatók alább.

Sok nő arra panaszkodik, hogy bármit csinál, nem talál magának egy normális férfit. Ez miért van, és mit lehet ellene tenni?

Szerintem ma Magyarországon a nők sokkal fejlettebbek, mint a férfiak. Ez a környezet miatt van. Egy férfinak a fejlődéshez kockázatokat kell bevállalnia, amikbe esetleg belebukik, de aztán megint újrakezdi, csinálja, felfedez, felelősséget vállal, stb., mert ettől lesz erős és magabiztos. Ezt olyan légkörben lehet megtenni, ahol egy bukás után nem lépnek az ember fejére. A magyarországi atmoszférában azonban nem lehet elbukni, ezért mindenki biztosra játszik, és emiatt kevés tökös férfi van, mert tényleg nehéz tökössé válni egy ilyen környezetben. A lányok fejlődését viszont ez a légkör nem gátolja annyira.

Mindenesetre egy nő attól lesz vonzó, ha van egy saját teljes élete, és pl. nem úgy megy le a szórakozóhelyre, hogy "remélem, ma ott lesz a herceg a fehér lovon". Ez a mindenáron akarás a nőknek is ellensége a férfiak megtalálásában. Az egy vonzó lány, akinek megvan a saját élete, vannak hobbijai, van kisugárzása, és a szórakozóhelyen nem a férfiakat nézi, hanem a barátnőivel nevetgél és jól érzi magát. Az ilyenhez nagyobb esélye van, hogy oda fog menni valaki.

Egy nőnek megtetszik egy férfi. Leszólíthatja-e, odamehet-e hozzá?

Odamehet, csak nem biztos, hogy jól jár vele. Ha egy nő elkezd szemezni egy férfival, de a férfi annyira töketlen, hogy nem mer odamenni hozzá, akkor a nő ugyanezt a töketlenséget valószínűleg vissza fogja kapni a kapcsolat hátralévő részében is. Ezek után a nő már nem panaszkodhat, ha a férfi töketlen lesz az ágyban, nem tud kiállni az igazáért vagy a munkahelyén megalázzák, mert ez a nő ezt választotta.

Mi az, amit a férfiak a leggyakrabban félreértenek a nőkkel kapcsolatban?

A férfiak akkor érzik magukat elemükben, ha volt egy kihívás, aminek megfeleltek, ha nehéz volt, de győztek. A nőknek ezzel szemben a csúcsélmény általában ahhoz kötődik, amikor úgy érzik, hogy körbeveszi őket a szeretet és megbecsülik őket. Amikor ez a szeretet valamiért kezd megszűnni körülöttük, úgy érzik, hogy kezd megszűnni a harmónia, akkor a nők néha nagyon furcsán reagálnak. Például mindent kritizálni kezdenek otthon, amire viszont a férfi vitatkozni fog azon a konkrét dolgon. De közben nem az a baj, amiről éppen szó van, hanem az, hogy a nő nem érzi maga körül a szeretetet. Ilyenkor nem az adott dolgot kell megszerelni vagy kijavítani, hanem oda kell menni és meg kell ölelni a nőt. A férfiak gyakran túl konkrétan veszik a dolgokat és egy konkrét problémára keresnek megoldást, holott sokszor önmagában a szeretet kimutatása megoldana egy csomó gondot.

Tegyük fel, hogy állandó kapcsolatban vagyok, de becsúszott egy egyéjszakás kaland egy harmadikkal. Ezt hogyan kell otthon lekommunikálnom, vagy egyáltalán, kell-e róla beszélni?

Bármilyen kommunkiációnál, nem csak kapcsolaton belül, két dolgot mindig érdemes végiggondolni. Egyrészt, hogy igaz-e, másrészt, hogy előremozdítja-e a helyzetet. Ha arról van szó, hogy egy megcsalást kell bevallani, ott igaznak nyilván igaz, amit mondani akarok. De vajon előremozdítja-e a helyzetet? Nagyon sokszor ez csak azt szolgálja, hogy én megszabaduljak a bűntudattól, és ne nyomja tovább a szívemet. Viszont a másiknak nem biztos, hogy ez előremozdít bármit is, könnyen lehet, hogy csak fájdalmat okozok neki. Alapos mérlegelés után benne van a pakliban az is, hogy jobb, ha nem mondja el az ember. De a mérlegelésnek tárgya az is, hogy tényleg csak egyszeri alkalom volt-e, tényleg nem jelentett-e semmit, és hogy biztos-e, hogy nem fog kiderülni. Ez utóbbi azért fontos, mert ha mégis kiderül, az nagyon megalázó a másik félnek. Tehát bizonyos körülmények között elképzelhető, hogy érdemesebb nem megosztani a másikkal. Mérlegelni kell.