Az elmúlt hetekben volt szerencsém holland és olasz turistákat kalauzolni itthon egy pár napig. Természetesen a szokásos dolgokat mondták Magyarországról: hogy milyen szépek a csajok, milyen jó és sok a kaja, milyen olcsó a pia, és úgy általában milyen szép minden, csak milyen kár, hogy a legtöbb vendéglátóipari egységben és boltban borzalmasan barátságtalan a kiszolgálás.

Persze ezt se először hallottam, és erre a konzervválasz az szokott lenni, hogy ez a fordított felállás sajnos még a kommunizmus ideje alatt rögzült: az eladó/vendéglátó az úr, és a vevő/vendég örüljön, hogy egyáltalán szóba állnak vele. Ráadásul a külföldiekre különösen haragudni szoktak, hogy miattuk kénytelenek összekaparni valamit nemlétező angoltudásukból.

És erre a mostani turisták közül - volt, aki nem először járt idén nyáron Magyarországon - többen is egybehangzóan azt mondták, hogy ez nem lehet így, mert a férfi eladók, pincérek, stb. általában egész jófejek és barátságosak, az igazán flegmatikus a női kiszolgáló személyzet szokott lenni. Sőt, azt mondják, azt is megfigyelték, hogy általában a kevésbé csinos hölgyek azok, akik még esetleg humorral és jókedvvel állnak hozzá a férfi kliensekhez, viszont minél szebb az eladónő, annál valószínűbb, hogy még egy fél mosolyra se fogja ragadtatni magát, ha egyáltalán válaszra méltatja vásárlóit és nem tűnik el valahol a balfenéken.

Ön is így tapasztalja, hogy a női eladók-pincérek mindig udvariatlanabbak vevőikkel-vendégeikkel, ráadásul minél szebbek, annál barátságtalanabbak? Az elméletet kiagyaló turisták szerint ez talán azért lehet, mert a csinosabb hölgyek esetleg attól tartanak (vagy azt tapasztalták), hogy ha túlságosan udvariasak a férfivendégekkel, akkor azok félreértik a nagy jóltartást, esetleg vissza is élnek vele valamilyen módon.

Így aztán a nemkívánatos közeledést megelőzendő rögtön úgy állnak a kliensekhez, hogy egyértelmű legyen, hogy nem tartanak igényt semminemű kapcsolatra az illető férfival. Aztán hogy miért feltételezik valamennyi külföldi vagy nem külföldi férfivendégükről, hogy az feltétlenül tisztességtelen szándékokkal közeledik, az megint egy másik kérdés.