A tavalyi első negyedévhez képest 30-ról 60-ra nőtt, vagyis idén megduplázódott a házasságkötések száma Egerben. Tavaly egyébként összesen 280 esküvőt tartottak a hevesi megyeszékhelyen - az egerszin.hu portál összesítése szerint.

Egerben az idei év első negyedévében 355 gyermek született, közülük 104-nek a szülei élnek a városban, vagyis ezek a gyermekek ténylegesen egri polgárként nőnek majd fel. Míg a házasságkötések száma nőtt, a gyerekszületések száma csökkent a városban: 2010 hasonló időszakában 400 volt az összesített születési szám.

Az egri házasságkötésekhez kapcsolódó megfigyelés, hogy egyre több a "kis esküvő": számos alkalommal legfeljebb néhány tucat vendég, míg több esetben csupán a tanúk jelenlétében mondanak igent egymásnak a felek (ilyenkor gyakran a násznép csak a templomi esküvőn vesz részt).

A férfiak jellemzően 30-31 évesen szánják el magukat az esküvőre, míg a menyasszonyok átlagéletkora 28 év körüli, általánosnak mondható tehát az 1-3 év különbség - legtöbbször a férfi javára. Az első negyedévben két olyan nász is volt Egerben, ahol külföldi volt az egyik fél: egy francia és egy indiai polgár fogadott hűséget magyar nemzetiségű kiválasztottjának a Városházán.

A párok több alkalommal más városokból érkeztek Egerbe frigykötésre, például Pécsről, Debrecenből, Budapestről. Ennek oka általában családi kötődés, vagy a vonzódás Eger szépségéhez. Nem hiába, hiszen Eger olvasóink szerint is a második legromantikusabb város az egész országban, Lillafüred után.