Azt már rég tudjuk, hogy a férfiak a piros ruhás nőkre buknak, a társkereséshez is ez a szín ajánlott a hölgyeknek, de brit tudósoknak hála most már azt is tudjuk, egy nők hol szeretik látni ugyanezt a színt egy férfin: az arcbőrén. A St Andrews, Notthingham és Durham egyetemek kutatói azt a kísérletet találták ki, hogy 45 nőt digitálisan manipulálható fotók elé ültettek le, és megkérték őket, hogy a színek beállításával varázsolják vonzóbbá a képen látható férfit. A kísérletet 21 fiatalember fotójával végezték el, és a nők többsége mindig úgy találta vonzóbbnak az adott férfit, ha felerősítette a vörös színt a fotón, hogy az illető arca pirospozsgásabbnak tűnjön.

Íme újabb bizonyíték arra a nem igazán vitatott elméletre, hogy műbarnasággal nem lehet csajozni, hiszen a nőknek nem a narancssárgába hajlóan sötét bőr tetszik, hanem ezek szerint az élénkpiros arcbőr. A vonzóság után a második kérés az volt a nőkhöz, hogy most úgy változtassák meg a fotót, hogy a férfi minél dominánsabbnak tűnjön.

A hölgyek erre még jobban ráerősítettek a pirosságra, igaz, a már extrém módon vörös fejekkel a nők az agressziót kapcsolják össze, illetve esetleg az alkoholizmust, így mégsem a legvörösebb fejű férfinak van a legjobb dolga a világon. A végkövetkeztetés tehát az, hogy a sápadtarcúak helyett az egészségesen pirospozsgás urak jönnek be a hölgyeknek, de persze a túlzottan vörös fej már nem jelent előnyt. A kutatás az Evolutionary Psychology című folyóiratban jelent meg.