A külföldi turisták kedvelt sétaútvonala a Bem rakpart. Ennek a biciklisták kevésbé örülnek, a turisták azonban igen: pazar innen a panoráma Pestre, ott is van a Parlament, lehet fotózni ezerrel a Lánchidat és a Széchenyi teret a távolból. A budai oldalon is sok az érdekesség, itt van mindjárt egy fából faragott extrém színes, kissé hippis emlékmű szinte egyből a Lánchíd után. Magyar nyelvű felirat van rajta, amit nem érthetnek, így biztos mindenféle gyerekes, kedves dologra gondolnak.

Márpedig ez az emlékmű cseppet sem vidám: a 2006. augusztus 20-i vihar négy halottjának és többszáz sérültjének állít emléket. A különös, vidám hangulatú alkotást a Budavári Önkormányzat állíttatta amúgy.

Ha már emlékmű, vélhetően kevesen tudnak róla, hogy a tavalyi hatalmas dunai árvíznek is van saját szobra. Ha a Batthyány térről lelépcsőzik az ember az alsó rakpartra, akkor láthatja, hogy a lépcső mellvédjét egy kő-ékkel toldották meg, amire a Duna felől rögzítettek egy hullámot is, jelezve a folyam rekordmagas vízszintjét.