Bár csak 5 éve lakom itt, mindig is imádtam Budapest történelmét. Ez alatt nem csak a 20. század elejét vagy a még korábbi időszakot kell érteni, simán történtek érdekes változások az elmúlt 1-2 évtizedben is - ide tartozik a bevásárlóközpontok gombamód történő megjelenése és szaporodása is. Lévén a plázákat legtöbbször frekventált helyen húzták fel, egy korábbi épület(együttes)nek ehhez el kellett tűnnie - ezeknek a történeteknek jártam most utána. Ha önt is érdekli, vajon melyik bevásárlóközpont helyén működött hajógyár és melyiknek adta át a helyét egy majdnem nyomornegyed, olvasson tovább!

Aréna Plaza

Tavaly év végén volt nyolc éve, hogy megnyitott az Aréna Plaza - emlékszem, aznap egy pénzügy előadást lógtam el a főiskolán, hogy megnézhessem magamnak. Kicsit sietős volt egyébként a szalagvágás a befektetőknek - annyira, hogy sok helyen még az ablakokat sem tették a helyükre és mindenhol vezetékek lógtak. A bejárat alapján egyébként nem nehéz kitalálni, hogy mi működött előtte a helyén: a hatalmas lelátó az egykori Ügetőhöz tartozott.

Duna Plaza

Mivel a  Gyöngyösi utcánál található bevásárlóközpont megnyitásakor éppen a nyolcadik születésnapom ünnepeltem, így annak elődjéről a BudapestButik blogon találtam információt. Bár nehéz elképzelni, de a blogposztból kiderül, hogy Angyalföld a 20. században gyakorlatilag vidék volt, később alakult ipari zónává. A Duna közelsége miatt nem meglepő, hogy a pláza helyén régebben a Ganz Hajógyár működött, amit 1994-ben bezártak és egyik csarnoka helyén nyitott meg két évvel később Budapest akkoriban első nyugati stílusú bevásárlóközpontja.

Ha valaki nosztalgiázna, a Marina Part felé sétálva még mindig láthatja a hajógyár elhanyagolt csontvázát.

Westend

A Nyugati pályaudvar mellett található buszpályaudvaron kapott helyett annak idején a Westend-ház, olvasható a Nol oldalán. Azt tudni kell, hogy előtte fél évszázaddal tiltották be a kuplerájokat a fővárosban, így aki továbbra is intim szolgáltatásait szerette volna bérbe adni, az többek között garniszállókon és pici magánlakásokban tette meg azt. Ilyen volt a Westend-ház is, amit 1978-ban robbantottak fel - akkortól számítódik a Nyugati tér rendezése: felújították a pályaudvart, 80-81-re elkészült a felüljáró, az aluljáró és megérkezett a 3-as metró is. 1984-ben kinőtt a földből a skála is, majd a vasúti sínek melletti bódésor átadta a helyét a Westendnek, amit 1999-ben adtak át.

Allee

Az újbudai pláza megnyitásakor már 21 éves voltam, így arról már nekem is vannak emlékeim: a Skálát bontották el 2007-ben, hogy aztán 2009. november 11-én, 11:11 perckor megnyithassák az Allee-t.

Corvin Plaza

Bár nem kifejezetten kedvelem a bevásárlóközpontokat, úgy gondolom, a Corvin Plaza a legjobb dolog, ami a környéken történhetett. Azelőtt ugyanis egy kvázi nyomornegyed működött a Corvin Mozi mögött: a kis lakásokban 10-20 ember is összezsúfolódott, mosdó pedig a legtöbbször csak a folyosó végén volt.

A Fővárosi Blog arról is ír, hogy az ottani házak nagy része az 1920-as években épült - azaz közel százéves volt, amikor lebontásuk után átadták a helyüket a plázának. A környéken sokat lendített a területrendezés: a Corvin Sétány új lakóparkjai nemcsak a központ mögötti utca, de a környező utcák fényén is emelt.

MOM PARK

Biztos van, aki nem tudja, de a MOM Park elnevezésnek köze nincs az anyákhoz: a helyén évtizedekig álló Magyar Optikai Műveknek állít emléket. Fénykorában a gyár közel 8 ezer embert foglalkoztatott és készült ott többek között szemüveglencse és mérleg is. A II. világháborúban épületeinek nagy része elpusztult, az újonnan felhúzottakat végül 1995-ben bontották le. 

Mammut

A nyomok a Széna térre vezetnek - emlékszik még a szlogenre, amivel 1998-ban az akkor megnyíló Mammutot promózták? Egyébként sokkal korábbra tervezték: az eredeti elképzelés szerint már 1985-ben fogadhatott volna látogatókat.

A Széll Kálmán térhez közelebb eső létesítmény helyén korábban a most mellette működő piachoz tartozó épületek és távolsági autóbusz-parkoló is üzemelt. A Mammut II-t 2001-ben adták át, helyén előtte népszerű étterem és a hírhedt Margit körúti Katonai Fogház állt.

Árkád

Egy biztos: nem az Árkádé a legizgalmasabb történet. Helyén egykor buszpályaudvar állt, ami aztán átköltözött mai helyére a BKV-székház mellé, így 2001-ben elkezdődhettek a munkálatok, hogy 2002. március 20-án megnyithassák az Árkádot, ami a 2-es metró végállomása lévén igen népszerű. Az Árkád 2-t 2013-ban adták át.

Köki Terminál

A Köki Terminál helyén régen sportpálya és napközis tábor állt, olvasható a Köki blogon. És valóban: elég megnézni a Google Earth 2002-es képét és látszik is, hogy a plázának nyoma sincs.