A héten szerda hajnalban Uberrel mentem ki Ferihegyre. Nem volt semmi probléma, annak ellenére nem aludtam be menet közben, hogy előtte csak egy órát sikerült az ágyban töltenem, az ár legalább egy ezressel kevesebb volt, mintha taxival mentem volna (valószínűleg több, mint egy ezressel). Emailben ki is jött a számla, ami azonban tartalmazott egy kisebb meglepetést.

A jobb hasábban a viteldíjrészletezés tartalmaz egy olyan rubrikát, amire nem számítottam: reptéri illeték, 500 Ft értékben. Nyilván nem egy tetemes összeg, bár az ár majdnem 10%-át teszi ki, szóval éppen elhanyagolhatónak sem mondható. De azért igencsak furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy miért kell reptéri illetéket fizetnem egy taxiban, illetve nem is taxiban, hanem az Ubernél.

Az lenne kézenfekvő, ha a többletfizetést az indokolná, hogy Ferihegyen fizetős a parkolás. Merthogy fizetős, csak ott nem, ahol mi megálltunk: a reptér honlapja is tartalmazza, hogy az úgynevezett prémium parkolás díjmentes, ha az autó 5 percen belül kihajt. Biztos vagyok benne, hogy utánam 5 percen belül kihajtott a sofőr, úgyhogy nekünk ingyenes volt a parkolás.

Esetleg a honlapon csillaggal jelölt eset figyelhet be: ha valaki egy nap harmadszor hajt be, akkor már nem díjmentes a prémium parkolás, hanem 500 Ft-ot kell fizetni 5 perces megállással. Énnekem is pont 500 Ft-ot számítottak fel, szóval elvileg ez lehet a megoldás, csak én konkrétan az aznapi első géppel szálltam fel, reggel fél ötkor értünk a terminálba, szóval nem tudom elképzelni, hogy az adott jármű már harmadszorra járt volna aznap Ferihegyen.

Ezek szerint az Uber megfizetteti a parkolási díjat a napi első két utassal is, attól függetlenül, hogy velük még ingyenes a behajtás? Nem tartanám különösebben felháborítónak, ha így lenne, de azért egy kicsit mégiscsak fura. Még furább, hogy nem reptéri parkolást vagy behajtást emleget a számla, hanem illetéket, amitől valamennyire még mindig az az érzésem, hogy lehet, hogy ennek az egésznek semmi köze a parkoláshoz, hiszen a reptéri illetéket elvileg a reptér épületének igénybe vételéért fizeti az ember a repülőjegyvásárláskor. Ahhoz meg mi köze az Ubernek?

A számlán a kis kék kérdőjel egy linket tartalmaz, ami egy általános magyarázatra mutat, ami nagyjából azt mondja, hogy bármi lehet ez az úgynevezett illeték. Lehet parkolási vagy behajtási díj, de az is lehet, hogy azért kell többet fizetni, mert túl messze van a reptér a várostól. Most akkor melyik?

Miután az oldalukon konkért választ nem találtam, ezeket a kérdéseket a Facebook-oldalukon keresztül is feltettem az Ubernek, de 24 óra elteltével nem kaptam választ, úgyhogy magunkra vagyunk hagyva a témában. Nem egy nagy ügy, de azért érdekelt volna.

Nem baj.