Ugyan nem tudjuk megjósolni a jövőt, de ismerve az eddig két magyar Eb-meccs utáni diadalmenet okozta közlekedési káoszt, most összeállítottunk egy alternatív menekülési útvonalat azoknak, akik el akarják kerülni a remélhetőleg most is örömmámorban úszó tömeget.

Eddig a Margitszigeten és a Szabadság téren nézték a legtöbben a mérkőzéseket. Erről a két helyről indultak meg a szurkolók és bénították meg a város egy részét. Jellemzően a Jászai Mari tér és a Blaha Lujza tér között lehetetlenedett el a közlekedés. Ha nyerünk, ha ikszet játsszunk, bármi lesz a portugálok elleni meccs végkimenetele, a magyar csapat már garantáltan továbbjutó. Ha felmossák velünk a pályát, akkor ugyan nem lesz ANNYIRA indokolt a Ria-Ria-Hungáriázás, de az egész Nagykörutat széltében elfoglaló bús ballagás akkor is átírhatja a BKK járatainak menetrendjét.

Ha el akarja kerülni a meccs utáni tömeget, akkor

  • induljon el a lefújás, vagyis kábé 19:45 előtt legalább 10 perccel, akkor bárhova, bármivel eljuthat;
  • 19:45 után célszerű inkább Buda felé menni;
  • Pesten a Duna melletti kis utcákon haladni sem akkora lehetetlen küldetés, mint a többsávos, belvárosi csomópontokból szerteágazó utak használata;
  • továbbá a metrózás sem egy utolsó opció.

Például az Oktogontól eljuthat a földalattival a Deák térig, onnan átszállhat a 2-es és 3-as metróra is, a 3-assal a Corvin-negyedig is elmehet, onnan már szabad az út Újbuda felé, de ha elér a Kálvin térig, akkor a 4-essel elmetrózhat a Rákóczi térig, a Móriczig és így tovább. Ha nem akar ennyit bajlódni az átszállással, akkor a Szabadság tértől vagy a Jászai Mari tértől érdemes a 2-es villamost használni, az elvisz a Borárosig, ahonnan csak néhány lépés a Nagykörút.

Alább látható egy szemléltető ábra. A piros a vonuló tömeget jelöli, a zöld pedig a szabad útvonalakat. Ez vázlatos térkép ugyan, de jól látszik rajta, hogy van lehetőség eljutni A-ból B-be, csak a megszokott, egyszerű, rövid útvonalak helyett kicsit trükközni kell.