A mai nap egy jó alkalom, hogy rápillantsunk Budapest legfontosabb repülőterének Wikipédia-oldalára. A 2011 előtt születettek által Ferihegyként ismert létesítményt ugyanis 1950. május 7-én, azaz éppen ma 70 éve nyitották meg. Ebből az alkalomból különböző járművekből, például tűzoltóautókból, hóeltakarító-gépekből és felújított retróbuszokból kirakták a jelenleg a járvány miatt erősen korlátozott forgalommal működő reptér nagyrészt üres aszfaltfelületén a

BUD: 70

feliratot. Erről légifotókat alább tekinthet meg, a Budapest Airport egy sajtóközleménnyel és egy infografikával együtt küldte meg őket nekünk.

A reptér fennállásának 70 évének fontosabb eseményei voltak, hogy 1985-ben nyílt meg a kettes terminál, hogy 1998-ban nyílt meg a 2B terminál, és hogy 2012. óta van bezárva az egyes terminál, amit pedig hét évvel azelőtt újítottak fel teljesen. A 70 éves történetet megelőző események közül az érdekesebbek, hogy a környék Mayerffy Ferenc, 1766-1845-ig élt serfőzőmesterről-szőlőbirtokosról kapta a nevét, de az itt levő, 147 méter magas, homokos dombot (ez volt a névadó Ferihegy) 1940-ben elegyengették, hogy legyen hely a reptérnek.

Ha az illetékes földrajzinév-bizottságon múlt volna, a reptér a mai napig viseli a Ferihegy nevet, de az intézményt az ajánlásuk ellenére átnevezték egy másik XIX. századi Ferencre, méghozzá Liszt Ferencre 2011-ben, mert ekkor volt a zeneszerző születésének 200. évfordulója.