Lehet, hogy csak én vagyok túlérzékeny az ilyesmire, de az is lehet, hogy ilyen viccet Budapesttől kicsit nyugatabbra a többség nem tartana humorosnak. Bizonyára ön is ismeri a piros londoni buszokat mintázó, nyitott tetejű, emeletes városnéző buszokat (ide kattintva jobb fotókat is talál, mint az alábbi, béna telefonos kép). Ezeknek fent az oldalán vicces rajzok vannak: a buszon ülő utasoknak ugyanis csak a feje látszik, a busz oldalára meg mindenféle testek vannak odarajzolva, hogy háhá, vajon ki milyen lehet nyaktól lefelé.

A jópofa ötletet sajnos viszonylag silány sztereotípiák alkalmazásával kivitelezték. Van kigyúrt csávó (de pálcikalábbal!), van menedzser, van szexi nő, rózsát átnyújtó lovag... Természetesen mindannyian európaiak, de a sok fehér sztereotípia közé befért egyetlen darab nemfehér figura is, mert persze nem feledkeztünk meg arról, hogy nem csak Európa létezik a világon!

Na és mit mond a feketékről ez a rajz? Hát konkrétan azt, hogy a négerek mind a dzsungelből jöttek, hiszen aki színes bőrű, az nyilván ágyékkötőben van, nyíllal a kezében! Szóval azért az, hogy ez az egyetlen sztereotípia, ami eszünkbe jut a világ lakosságának nagyobbik feléről, az azért egy kicsit szomorú.

Ha én színesbőrű turista lennék, nem hiszem, hogy nagyon poénra tudnám venni, hogy az elvileg a világ összes nemzetét reprezentáló buszon engem egyetlen rajz képvisel, ráadásul pont egy ilyen, hiszen ennek a rajznak így akarva-akaratlanul az az üzenete, hogy aki nem fehér, az mind a dzsungelben él. De lehet, hogy csak én keresem a kákán is a csomót, úgyhogy itt egy szavazógép, hogy ön is megmondhassa a véleményét.

A figurák közül az egyetlen nem fehér szereplő egy nyilazó busman. Ez ön szerint...?