Panaszkodjunk egy jót együtt! Budapesten van egy csomó rendezvény, ami igazából tök jó, hogy van, de az tagadhatatlan, hogy sokuk tudja váratlanul tönkrevágni a szombat-vasárnapi jókedvünket. A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyoznánk, hogy egyiket sem szeretnénk megszüntetni, de olyan jó hőbörögni kicsit. Öt pont, ha nem bírja elviselni az egészet, egy pont, ha akár hetente is örülne neki.

Augusztus 20-i tűzijáték

Értjük mi, hogy ez már hagyomány, de őszintén: létezik ennél nagyobb parasztvakítás? Emberek özönlenek mindenhonnan Budapestre, hogy elfoglaljanak egy helyet, ahonnan a legjobban lehet látni, ahogy színes izék durrannak szét az égen, miközben megy valami zene (ez tévéközvetítés-nyelven azt jelenti, hogy zenére komponálták a fényjátékot). Valójában az év bármelyik másik napján érdemesebb megnézni a várost, akármennyire is vonzó, hogy van egy nagynak beharangozott program, ami ingyenes.

Bármelyik belvárosi futás

Értjük mi, hogy a futásból tök jó közösségi élményt csinálni, de mégis miért a belváros amúgy forgalmas pontjain kell ezt tenni? Eleve, miért jobb betonon futni a szexshopok között, mint mondjuk a Margit-szigeten, esetleg a külvárosban? A nézőket nem lehet felhozni példaként, hiszen a hozzátartozókon kívül tényleg senkit nem érdekel az egész.

Biciklisfelvonulás

Ahogy a futással, itt is a lezárások adják a legtöbb problémát, ráadásul itt tényleg arról van szó, hogy olyan helyen megy a bringázás, ahol az év bármelyik másik szakaszában. Egy kollégánk megfogalmazása szerint nem is a felvonulással van a gond, és ha vasárnapra raknák, akkor sokkal kevésbé tenné lehetetlenné a biciklizni nem akarók közlekedését. Akkor amúgy is mindenki templomban van és a családjával.

Red Bull Air Race

Bizonyára mindenki örül a hírnek, hogy július 4-én újra Red Bull Air Race lesz Budapesten. Ugyebár ez az a verseny, ahol repülőgépek átrepülnek hidak alatt meg ilyesmi, és bár van több állomása is, valójában a világon senki nem tartja számon, ki az aktuális világbajnok, vagy hogy áll a pontverseny. Az egésznek egyetlen velejárója van: lezárnak egy csomó városrészt, és a kellemes hétvégi napokon repülőzajra bóbiskolhat már délelőttől a legtöbb budapesti lakos.

Sziget

A Szigetről természetesen lehet csupa jót írni, hiszen mostanra nagyjából egálban van azoknak a külföldieknek a száma, akiknek Magyarországról a fesztivál jut eszébe azokkal, akiknek Puskás Ferenc. Ettől függetlenül a fesztivál miatt egy héten keresztül gyakorlatilag használhatatlan a szentendrei HÉV vonala. Mivel fesztiválozókról beszélünk, ezért tényleg nem várnánk el, hogy úgy viselkedjenek, mint otthon szoktak, de ez akkor sem javít azon a kényelemveszteségen, amit a környéken lakó emberek elszenvednek. Cserébe persze jó buli, csak ki kell menni hozzá.