Befejeződött a hullámvasúti üzemzavar kivizsgálása. Az Állatkert vezetése intézkedéseket rendelt el a szombatihoz hasonló esetek megakadályozására – tájékoztatta lapunkat a Budapesti Állat- és Növénykert sajtóosztálya. 

Többek között megállapították, hogy

  • a hullámvasút egyik szerelvénye utasokkal, de fékező nélkül indult el a pályán. 
  • a fékezés hiánya miatt két kerékpár lefutott a sínről. 

Illetve: 

Az üzemzavar közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az üzemeltetési rendet megsértették - írják a közleményben. 

" A fékező elmondása szerint ugyan figyelmeztette arra a beszálló peronra beengedettutasokat, hogy ne üljenek be a forgalomból néhány percre kiálló szerelvénybe, de az utasok ezt vagy nem hallották, vagy nem vették figyelembe. A fékező a még üres szerelvényt hagyta felügyelet nélkül néhány percre (csak a peronra az utasokat beengedő munkatárs maradt ott), ám eközben a peronon utasok voltak, és közülük többen egy bizonyos idő elteltével beszálltak a kocsikba. A kétféle rögzítő berendezés közül csak a parkolóféket alkalmazták, azonban ennek fékereje a szerelvény álló helyzetben tartására csak üres, terheletlen állapotban alkalmas. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a tiltás ellenére felszálló utasok a hibásak, hiszen a figyelmeztetés önmagában nem feltétlenül akadályozza meg, hogy akár csak egy ember is felszálljon a szerelvényre. A peronra az utasokat beengedő munkatárs későn észlelete a helyzetet, és bár megkísérelte, de nem tudta a parkolófék bekapcsolt állapota ellenére kigördülő szerelvényt megállítani és a vészleállítót időben üzemeltetni." - írták még. 

A lefolytatott vizsgálat eredménye alapján több intézkedést is elrendelt ,hogy a jövőben elkerüljék az iylen és ehhez hasonló eseteket. Ezek közül az első, azonnal életbe lépő üzemeltetési utasítás önmagában is megakadályozza a szombatihoz hasonló üzemzavar kialakulását. A többi intézkedés pedig a biztonsági berendezések és az évtizedek során kialakult üzemeltetési rend fejlesztésével kapcsolatos, tovább növeli a hullámvasút biztonságosságát.