Az egykor megbecsült művészek manapság épphogy meg tudnak élni a nyugdíjból, de van, akinek állandóan kölcsön kell kérnie. Paudits Bélát és Medveczky Ilonát senki sem támogatja, míg Mary Zsuzsit és 20 éves pasiját az énekesnő exférje tartja el. Karda Bea nyugdíja is épp hogy átlépi a 30000 forintos összeget, de ő okosan spórol: 41000-es fellépőruha helyett csak 2800 forintosat vesz, de erre is csak azért telik, mert alázatos.

Alkalomadtán feltűnik egy-két olyan celebnek nem nevezhető művész, aki hangot ad mérhetetlen elégedetlenségének befolyó pénzét illetően. Paudits Béla például annyira reménytelennek érzi a helyzetét, hogy egyenesen módszeres népirtásnak hívja. „A 46 000 forintos nyugdíjamba nem számolták bele a főiskolámat és a szakiskolámat sem, mellette pedig hivatalosan is nyomorék vagyok. Módszeres népirtás történik ebben az országban" – mondta a Velvetnek a Jászai Mari-díjas színművész.

Paudits: 46 000

Paudits a Hal a tortán forgatása során rossz anyagi helyzete miatt arra kényszerült, hogy kölcsönétteremben etesse vendégeit, és a műsorért kapott pénz is csak átmenetileg húzta ki a csávából. „Nem tudok profitálni ezekből a műsorokból, mert nem kapok érte sok pénzt, de ha véletlenül mégis, akkor adózni kell. A Hal a tortánért kapott apanázs annyiban segített ki, hogy vissza tudtam adni a tartozásaimat, és be tudtam fizetni a számlahátralékaimat. De persze milyen Murphy törvénye? Rögtön tönkrement a tévém - vettem egy kis tévét. Két nappal ezelőtt az egész konvektoromat ki kellett cserélni, és a vécém is tönkrement, mert a szomszédok tataroznak. A mosógépemet is alig bírtam helyrehozni, és kiderült, hogy a falamat, amit két szekrény takart eddig, hat centi vastagon le kell vakolni. Miből? 46 000 forintból?" – tette fel a költői kérdést a színművész, aki – bár gyűlöli – sokszor rákényszerül a kölcsönre.

„A tündéri szomszédasszonyomtól szoktam kölcsönkérni, ha szükséges, márpedig elég gyakran rászorulok. De azért ő is meg van kötve, és tele van gonddal. Állandó stresszt okoz a folyamatos tartozás, utálok adós lenni. Azt hiszem, hogy ha egyszer elpatkolok, azt állapítják majd meg: a halál oka éhenhalás" – tette hozzá. Az 59 éves Pauditsnak gyógyszerre sem telik, pedig súlyos gerincbeteg; nem sok választja el a tolószéktől. „Ritkán hívnak fellépésekre is, de alig merem elvállalni őket, mert sosem lehet tudni, mikor rokkanok le" – mondta a színművész, aki rettentő kellemetlenül érzi magát a nyugdíja miatt, hiszen ebből az tűnhet ki, mintha sosem dolgozott volna.

Medveczky: 50 000

Nem Paudits Béla az egyetlen nyomorgó művész, Medveczky Ilona nevét is gyakran emlegetik, ha a pénztelenségről esik szó. A 68 éves már-már rokkant revütáncosnőnek nincs rokonsága, és kérni sem szeret. „Amíg dolgoztam, mindig megkerestem magamnak, amire szükségem volt. Azt a szót, hogy 'kérek', nem ismerem, így azt osztom be, ami van. Teljesen értelmetlen lenne bármiféle művészi érdekképviselet, mert széllel szemben sok mindent úgysem tehetünk" – véli a magát briliánsként aposztrofáló Medveczky. A művésznő sem repesett a boldogságtól, amikor arról faggattuk, mennyire becsüli az állam eddig bemutatott teljesítményét.

„47.000 forint volt a nyugdíjam, amit méltányossági alapon fölemeltek 50.000-re. Nekem csak ez van, senki sem segít, hiszen nincs rokonom, se családom, sem élettársam, sem milliárdos maffiafőnök szeretőm – jegyezte meg. – Sosem kértem még kölcsön, mert ha az ember kér, akkor ellenségeket szerez magának Az ugyan előfordult, hogy kölcsönadtam, de mindössze 1-2 alkalommal, ugyanis nem óhajtok egy barátságot tönkretenni a pénz miatt. Csupán csak egyszer fordult elő, hogy a kölcsön adott pénzt nem kaptam vissza, ez nekem elég volt tanulságnak" – részletezte a barátság és pénz összefüggését a 200 négyzetméteres villatulajdonos Medveczky.

Karda Beáta: 31 000

A többször idegösszeroppanást is átélt Karda Beáta víg kedélyűen bontotta ki nyugdíjának kérdését, ami alig lépi át a 28500 forintos minimális nyugdíj összegét. Persze a fellépési gázsik összegét nem osztotta meg lapunkkal, ám azt elmondta, rengeteget jótékonykodik. „31500 forint nyugdíjat kapok, mert megvan a 25 évem, szoktunk is kuncogni ezen a hatalmas összegen a művészkollégákkal. Mindenesetre három évig harcoltam, hogy ezt a kevés kis járandóságot is megkaphassam: államtitkárokhoz, ügyvédhez jártam" – mondta a Velvetnek Karda, akinek azért van némi fusija is. „Később sikerült elindítani három énekstúdiót, amik nagyon szerény körülmények között működnek, de nem panaszkodunk. Az a szerencsém, hogy van egy kis félretett pénzem, máskülönben nagy problémában lennék, hiszen fenn kell tartani az 50 négyzetméteres lakásomat, aminek akkora a rezsije, hogy majd' elájulok. Igyekszem spórolni a fellépőruhákon is, és míg van olyan művész, aki 41000 forintot költ egy nadrágra, én csak 2800-at, de mégis majd' leszedik rólam."

Miután felocsúdtunk a Karda Beáta nadrágjáért őrjöngő kisnyugdíjasok látomásából, azt is megtudtuk, hogy azok a művészek szívnak leginkább, akik nem hajlandóak alkalmazkodni. „Úgy látom, hogy aki kizárólag csak a fellépésekből akar megélni, annak nagyon nehéz, főleg, ha köti az ebet a karóhoz. Alkalmazkodni kell. Azért nehéz a szórakoztatóipar helyzete, mert az emberek szórakozási lehetősége nagyon lecsökkent. Ezek után mindenki – teljes joggal - szeretne spórolni a szórakozáson, hogy meg tudjon élni. Hozzáteszem, a művészeknek sem könnyű, bár tény, hogy vannak, akik nagy gázsit kapnak, és így a közönség hajlamos azt hinni, hogy mindannyian nagy lábon élünk, pedig nincs két egyforma fellépési összeg. Én azért vagyok még mindig talpon, mert megtanultam alkalmazkodni, és kellő alázatot gyakorolni" – foglalta össze egy mély értelmű monológban a szórakoztatóipar és az anyagi helyzet megdöbbentő összefüggéseit Karda Beáta.

Mély gondolatok

A táncdalénekesnőt nem zavarja különösebben, hogy adott fellépéseken nem fizetik túl, hiszen ő alázatot gyakorol. „Az sem izgat, ha valahol kisebb gázsit kapok, majd befolyik egy másik fellépésnél. Persze nem lehet könnyen átvészelni ezt az időszakot, de én szerencsére hangya-típus vagyok. Ha nem vigyáztam volna, és elszórtam volna a már megkeresett dolgaimat, akkor biztos nagy gázban lennék, de a bespájzolás mindent megold. Engem mindig is felelősségtudatra neveltek a szüleim, nem vagyok elherdálós típus" – tette hozzá a szülői felelősségről szóló elemzést.

Nekik azért könnyebb

Kardáéknál még mindig jobb helyzetben van a műfogsorragasztó reklám arca, Mary Zsuzsi, akit 20 éves pasijával egyetemben volt férje, Klapka György tart el. Az énekesnő panaszkodott is nemrég, hogy bezzeg őt nem hívják koncertezni, holott az eladósodott Zalatnaynak csőstől jönnek a felkérések. Csala Zsuzsa is gyakran felszólal, ha panaszkodni kell a nyugdíjról, pedig ő kétszer annyit kap, mint Medveczky művésznő. A kétunokás Aradszky László is elsősorban fellépéseiből él, ahogyan Nagy Feró is – pedig a baboskendős énekes nyugdíja a 30000 forintot is eléri. Abból már talán a távfűtést is ki tudja fizetni.