Norvég győzelem született az Eurovíziós Dalfesztiválon

2009. május 17., vasárnap 09:26
A norvég Alexandar Rybak nyerte meg szombaton Moszkvában, az Eurovíziós Dalversenyt. A győztes szerényen úgy véli, nem ő volt a legjobb énekes, és azzal is tisztában van, nem biztos, hogy a győztesekből lesznek a legnagyobb sztárok, majd elárulta: kár volt betiltani a szombati moszkvai melegfelvonulást, amikor épp az Eurovíziós Dalverseny a világ legnagyobb melegparádéja.

A 23 éves, minszki születésű norvég előadóművész nyerte szombat éjjel az Eurovíziós Dalfesztivál moszkvai döntőjét. Győzelme nem igazán volt meglepetés, a döntő előtt az addigra kiesett magyar induló, Ádok Zoli is őt tippelte befutónak a Velvetnek adott interjújában: „Tud oroszul, belorusz felmenőkkel is büszkélkedhet, és nagyon ügyes”. Rybak Fairytale (Tündérmese) című dala végül 15 országtól - köztük Magyarországtól is - megkapta a legmagasabb pontszámot: 387 ponttal végzett, messze megelőzve a második helyen 218 pontot gyűjtő izlandi, illetve a harmadik helyen 207 pontot elérő azerbajdzsáni előadóművész dalát.

A győzelem után az MTI különtudósítójának, Gurzó Ákosnak adott interjújában Rybak úgy vélte, győzelmének titka a hegedűszóban keresendő, és abban, hogy ők nem egy versenynek tekintették a dalfesztivált, hanem egyfajta koncertnek. A verseny utáni sajtótájékoztatón saját produkcióját értékelve kiemelte: nem ő volt a legjobb énekes a mezőnyben, de volt egy története, amit el akart mondani, és a közönségnek ez tetszett. Szerinte az ukrán volt a legjobb dal, az izlandi pedig a legjobb énekes.

000T TRDV511247

Megmondta

Alexander Rybak az MTI-nek arról is beszélt, hogy habár rendkívül örül a győzelemnek, az Eurovíziós Dalversenyről tudni kell, hogy nem mindig a győztesekből lesznek a sztárok a verseny után. Arra az újságírói kérdésre, mi a véleménye arról, hogy az orosz hatóságok megakadályozták a szombatra tervezett moszkvai melegfelvonulást, Alexander Rybak azt mondta: sajnálja ami történt, de tudni kell, hogy a világ legnagyobb melegparádéja épp az Eurovíziós Dalverseny.

Tapasztalat

Alexandar Rybak a fehérorosz fővárosban, Minszkben született, négyéves volt, amikor szüleivel együtt áttelepült Norvégiába. Oslo mellett nőtt fel. Szülei zenészek, ezért Alexander már korán, ötévesen elkezdett hegedülni és zongorázni, dalokat komponált és énekelt. Kétszer is indult norvégiai tehetségkutató versenyeken, s az egyiken győzött saját szerzeményével. Hegedűsként fellépett Pinchas Zukerman világhírű izraeli hegedű- és brácsaművésszel, karmesterrel, de színházban is szerepelt.

K EPA20090516083

A világ egyik legnézettebb műsora

Norvégia immár harmadszor nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt, amelyet idén 54. alkalommal rendeztek meg az idén, ezúttal Moszkvában. Ez egyébként a világ egyik legnézettebb műsora: világszerte 100 millió néző kíséri figyelemmel a televíziós közvetítést. Idén a végeredmény egyrészt a nézők szavazatából, másrészt a 42 tagú nemzetközi zsűri döntéséből született.

Hozzászólások

 • 2009.05.17 10:11:59kiskalacs

  ohh yee ohh yee ...szoritottam a kis sracnak oszt meg is nyerte :)
  szep vot.

 • 2009.05.17 10:18:22Athos64

  Nem láttam az egész fesztivált, csak az utolsó néhány számot, köztük a norvégot is. Hát, szerintem 12 egy tucat volt, ami 3 percig akár még élvezhető is, de ma reggel például már abszolút nem emlékszem a dallamára, csak a produkcióra úgy általában. (A koreográfiának szerintem semmi köze nem volt a dalhoz, és ha ennél még Ádok Zoli produkciója is „melegebb” volt, akkor inkább bele se gondolok, a magyar srác mit csinálhatott a színpadon.) A szavazás előtti-közbeni végső összefoglalókat is figyelembe véve, kétféle daltípust tudtam megkülönböztetni a versenyen: az egyik az ejhajripityom-féle ugra-bugra „popzenék”, a másik a melankolikus világfájdalmak, amilyet például a francia vagy angol előadó énekelt. E két kategórián belül szerintem bárki énekelhette volna bármelyik versenyző dalát, annyira jellegtelenek voltak a versenyszámok. Elképesztő nosztalgia támadt bennem az 1970-es évek eurovíziós versenyei iránt, ahol mégiscsak az énekesi produkciókon volt a hangsúly. Itt Moszkvában ez volt a legkevésbé érdekes, a lényeg a show volt: be is dobtak mindent, olykor az volt az érzésem, egy lightosabb peep-show-t nézek az alul öltözött énekesekkel és táncosaikkal.

  P. S.: Milyen vacak az Index új arculata, alig találtam ide!

 • 2009.05.17 12:17:50utcai_arcos

  Háát,nem tudom te melyik dalversenyt nézted ;), de ezen, ez a fiú magasan a legjobb volt. Nekem mint laikusnak a véleményem, hogy ilyen tiszta hangot nem nagyon lehetett hallani tegnap este. Bár személy szerint sajnálom az elsőnek éneklő litván fiút (azt a kalapos zongoristát),mert őt nagyon érdemtelenül lepontozták, de már a második elődöntőn a norvégot tippeltem. Viszont az angol lány is gyönyörűen énekelt. Bár annak is megvan a hátránya, ha A L W dalt ír egy ilyen versenyre... főleg ha te énekelsz utána, hahahaha:D.

 • 2009.05.17 12:38:29egy hozzászóló

  Segítség! Ha fiú nyerte, akkor miért egy barna/szőke hölgyet látok a képeken? (Teljesen krokodildandinak érzem magamat.)

 • 2009.05.17 12:51:10nehogy ide kattints:

  @Athos64
  nem új, ez a régi

 • 2009.05.17 13:07:43Anyegin

  Végignéztem az egészet,és igenis a norvég fiú dalának dallama maradt meg a fejemben. Megérdemelten nyert. De...ő is meleg?

 • 2009.05.17 13:25:08pepszi

  ki az az ádok zoli?

 • 2009.05.17 15:20:22Athos64

  utcai_arcos:

  Én is mint laikus mondtam véleményt. Az angol lány tényleg tehetségesnek tűnt, de Webber mester ezen szerzeménye nem egy nagy etvasz. Persze csak szerintem. A norvég fiúval nekem semmi bajom, még azzal se, hogy ő nyert, de személy szerint én semmi emlékezeteset nem láttam a produkciójában. Mint mondtam, nem annyira az énekesi adottságokkal volt bajom, inkább magukkal a dalokkal, illetve azzal, hogy az egész műsor túlságosan elment a show felé. Tudom, ma ez a divat, de bocsánat, én még régimódi vagyok, és egy énekverseny esetében nálam a dal milyensége és az előadó hangja a legfontosabb, nem az, hogy milyen külsőségekkel próbálják feldobni a nótát. (Ami önmagában is jó, az akkor is megállja a helyét szerintem, ha az énekes kimegy, és minden felhajtás nélkül elénekli. Nekem nem kellenek a műélvezethez se lenge táncoslányok, se félmeztelenül fekvőtámaszozó fiúk, se füst, se lézer, se semmi szemfényvesztés.)

  nehogy ide kattints:

  Én a főoldalra gondolok, az tegnap még nem ilyen volt, bár lehet, hogy korábban, mikor én még nem jártam az Indexre, volt már ez az arculat.

 • 2009.05.17 16:29:12klau22

  Szerintem a görög volt a legjobb.

  Egyébként meg Ez a kisfiú volt a legmelegebb az egész versenyen!!!

 • 2009.05.17 16:57:45Tita73

  Ha ez a srác meleg,akkor tényleg nincs Isten!:D

 • 2009.05.17 18:39:42utcai_arcos

  Athos64
  Hát igen,ha csak egy énekes egy dal lenne a lehetőség,akkor biztosan sokan nem jutottak volna el a tegnap előtti előtti elődöntőig sem jópáran :D.De nem is nézték volna 100millióan, sajnos (?) ez már a 21. század.

 • 2009.05.17 18:49:49chemical_tourist

  ...többet ér 3 perc szolinál, ha végignézed...olyan meleg...süt...

 • 2009.05.17 19:15:53rio

  Igen meleg a kis norveg baba! De aranyos volt!

 • 2009.05.17 19:35:46brekkencs08

  csak úgy mondom, hogy a norvég baba egyáltalán nem meleg, tessék megnézni, jutyubon van egy csomó videó, ahol nyilatkozik, hogy a dalt egy exéről, egy ingrid nevű lányról írta, és ha a melegek Natalie Portman-nel mennének egy lakatlan szigetre, akkor én leszbi vagyok :P

 • 2009.05.17 19:38:23Tita73

  A csúnya férfiak szerint minden jóképű pasi homokos...:D

 • 2009.05.17 19:50:07Hemish

  Norvég győztes? Jó.
  Norvégok arcok.

  A többi meg nem izgat. A magyar indulót aki már másodszor égeti be Magyarországot, azt meg leszarom.

 • 2009.05.17 20:22:43Athos64

  Tita73:

  Én csúnya és öreg pasi vagyok, de egészen ma reggelig azt hittem, ez a norvég gyerek jóképű. De aztán láttam ezeket a velvetes képeket, és meggondoltam magam. Hogy meleg-e vagy sem, az engem nem érdekel, az ő magánügye, amíg ő is annak kezeli. Szó volt viszont korábban arról, hogy a magyar induló produkciója mennyire meleg színezetű volt. (Nem tudom, nem láttam.) Ehhez képest én a norvég gyerek száma közben láttam a félmeztelenül tornázó és ugráló deltás pasikat, akik szerintem valahogy egyáltalán nem passzoltak a dalhoz. Ettől még nem állítom azt, hogy a norvég gyerek össze is feküdt velük a kulisszák mögött.

 • 2009.05.17 20:50:47Tita73

  Nem is voltak félmeztelenek! Te melyik adót nézted?:)
  ...és nem pont Rád, gondoltam (mármint, hogy Te mondtad)..egyszerűen arra akartam utalni, hogy manapság sikk lebuzizni mindenkit, aki sikeres és még jóképű is esetleg...bár ez ízlés kérdése.

 • 2009.05.17 20:54:41Atisz

  Tévedés: a gyerek nem azt mondta, hogy kár volt betiltani a homo-felvonulást, hanem hogy kár volt megtartani.

  Egyébként meg ha ilyen irányba megy az eurovízió, akkor érdemes lesz férfiakat indítania minden országnak, mivel láthatólag az enyhén gyerekes-nyálas férfiprodukciók (lásd még tavalyi orosz győzelem) viszik el a pálmát.
  Én részemről nagyon bánnám, mivel akkor nem láthatnánk ilyen izlandi, albán és ukrán szépségeket (nőkre gondoltam), mint most.
  Ennyi erővel nem értem hogy a sok nő miért nem a görög srácra szavazott, aki ugyan hasonlóan idétlen volt mint a norvég kölyök, de legalább jóképű volt.

 • 2009.05.17 21:02:56hoppedli

  az egész egy fos volt, tényleg nem az énekhangra ment az egész, hanem hogy kinek van kinn jobban a picsája / melyik a legcukigg fiú

  ez a norvég gyerek.. nos.. nem ő volt a legtisztább messze nem, de egy nem igazán szokványos dallamvilágra egy slágerdallamot ráépített, ügyes kis szerzemény, és az ő arca is volt a legcukimukibb, amit zabáltak a krosodó vénasszonyok, akiknek van pénzük az esemesre :)
  de a sok kaki közül, még talán tényleg ő volt a legérdemesebb a címre.

 • 2009.05.17 21:32:45tüske nélküli sünsertés

  ő már csak tudja, "hogy a világ legnagyobb melegparádéja épp az Eurovíziós Dalverseny" hiszen ő is részt vett rajta...

 • 2009.05.18 00:55:37kamasuka

  Ha a norvég meleg, mi a német? :D

 • 2009.05.18 03:18:04rio

  A nemet is ott van a szeren rendesen!

 • 2009.05.18 03:24:30Nyongatingo

  Ez a szam nagyon "Alla Pugacsovas" volt. Ha nem mondjak elotte, hogy honnan jott a muki en azt hiszem, hogy orosz. Teljesen "szoci" volt a szam. Ilyen produkciokat lehet hallani a moszkvai barokban... En nem voltam hanyatt esve tole egyaltalan. Mondjuk a magyar produkciotol sem. Az meg annyira gagyi volt, hogy en szegyellem magam miatta. Ilyen koreografiaval es szammal kulfoldre menni?! Nagyon eges. Miert nincs nekunk is egy Lady Gaga-nk aki csipobol leverne a mezonyt?

 • 2009.05.18 06:43:31szkepi

  sztem a norvég jo volt, de minden ország a szomszédját pontozta, mégha a politikában utálja is egymást a két ország.Velünk forditva van.bennünket utálnak.sokat is teszünk érte

 • 2009.05.18 07:14:43butaállat

  Úgy vélem kis hazánk soha de soha nem akarja megrendezni a dalversenyt, a MTV1 nincs ilyen szintű produkcióra felkészülve. Ezért küldenek Csézy és Ádok Zoli kaliberű emberkéket nehogy valaha is nyerjen az induló versenyző. (lehet hogy a Csézy-t rosszul írtam de mindegy)
  Eltudom képzelni azt a zsigeri rettegést a MTV1 vezetőiben, amikor a Ruzsa Magdi majdnem....:)
  Vannak itt olyan hangok és produkciók amiket ha kiküldenénk, lekopna rólunk a gulyáskommunizmus.....

 • 2009.05.18 08:16:28mondaine

  Ha ez a cikk a norveg gyoztesrol szol, akkor miert van a legalso kepen a roman csaj???

 • 2009.05.18 08:49:31tyüszüke

  ha ez a norvég az Ádok Zoli ruháját kapta volna meg, akkor le sem lehetne róla mosni, hogy ....

 • 2009.05.18 09:04:06Grin

  mondaine: A táncoslány az, bár számomra ezek a szőke lányok tök egyformák, úgyhogy én is simán összekeverném a fellépőket.


  rio: Nem meleg (a volt nőjéről írta a dalt), nem norvég (fehérorosz) és nem baba (23 éves), de amúgy stimmel :-)

 • 2009.05.18 09:26:31nick_007

  Magyar sikertelenség az Eurovízión: Miért?
  http://wita.hu/index.php?show=post&post=833

 • 2009.05.18 10:12:16Pikka

  Nekem a svéd meg az orosz tetszett legjobban. (bár az orosz háttere elég gáz volt, annak ellenére, hogy a legjobb orosz grafikusok dolgoztak rajta).
  Tényleg sok volt a tucatárú.

  Ti kit küldenétek, hogy a magyarokat képviselje? Fél napig filóztam ezen és nem nagyon jöttem rá. Bár az is igaz, ha valaki egész kót küldenek annak is elcseszik a számát (gondolok itt a Noxra, akik elég jó showkat hoznak össze- bár nem az én stílusom- vagy Ruzsa Magdira, akinek szerintem jó hangja van).

 • 2009.05.18 10:14:10Pikka

  Ja, még az észtek is jók voltak.
  Bár ahogy a helyezéseket elnéztem, az én ízlésemmel van valami nagy baj:D

 • 2009.05.18 10:42:00borovi

  Hát nektek aztán tényleg mindegy, hogy mit néztek a tévében, csak mozogjon, igaz?

 • 2009.05.18 11:10:19orsvezer1

  Feltűnt egyáltalán valakinek, hogy a máltai énekesnek milyen hihetetlen hangja van? Én eddig azt hittem, hogy ilyen hang nincs. Mivel mindenféle idióta körítés nélkül, pusztán a hangjával akart nyerni, kb. mindenki leszarta. Pedig elvileg ez egy dalverseny a tehetséges énekeseknek. Rybak hangja minősíthetetlenül szar egy dalversenyhez, az édes kis pofikájával, és a koreográfiával győzött. Az izlandi lány is tehetséges, gyönyörű hangja van neki is.

 • 2009.05.18 11:40:47Fauves

  Szegénykém :).
  Azt már nem mondta el, hogy egy melegikontól (nem homoszexuális, csak homoszexuálisok által szeretett), nevesen Tori Amostól koppintotta a dalszöveget, persze ő egy fájdalmas balladát írt erről
  a sorta fairytale with you
  :)

 • 2009.05.18 11:42:14Fauves

  De tényleg az ukrán volt a legjobb, annak ellenére, hogy trendin koppintotta a Lady Gagát meg a Goldfrappet és Britnyi Spírszt.

 • 2009.05.18 11:43:17csepeszil

  feltünt e valakinek hogy ez a tag aki nyeret ez ... szar volt??

 • 2009.05.18 11:43:49RobinGood

  Ezen a versenyen többségben voltak a gagyi pop-dence dalok. Ez a sráca messze nem a legjobb énekes, de az előadása színvonalas volt. Hangban a máltai és az angol csaj simán verte a mezőnyt. A portugál és az orosz pedig egyedi volt. De a francia is jó volt. Az azeri meg az izlandi második harmadik hely szerintem egy vicc. Az azeri a leggagyibb DJ Bobo szinten nyomta.

 • 2009.05.18 12:53:50guy

  Nem rossz a zene, de ezért sztem nem világszínvonal.

 • 2009.05.18 13:56:27basszafasz

  ahogyan az elvtársak anno megállapitották: az euróviziós fesztivál a haldokló nyugat ópiuma, maga a megtestesült pokol... ehhez alkalmazkodva (lásd korábbról átoperált győztesek, köztudottan évek óta célzott meleg közönség) hazánk helyesen egy meleg srácot inditott. sajnos becsúszott egy kis baki és elfelejtettek szólni neki, hogy az angol szöveget nem úgy kellene ejteni mint ha magyar lenne, igy egy alsóközepesen angolul beszélő fülének inkább kabaréként mintsem audióvizuális produkcióként jött le a magyar show. jövőre újra indulunk, van még elég alapanyag a magyar médiában :)

 • 2009.05.18 15:05:55brekkencs08

  basszafasz: teljesen egyet értek veled...jövőre indítsuk a Mark gyereket, Nárayt lecseréljük, majd max öltözteti a Meleg Márk, Nagy Nő Anikó nyom egy sztrippet, Sebeők meg vokálozik...

  Egyébként nem csoda, hogy egy ilyen "vidámabb" szám győzött, mert az embereknek nincs szüksége ezekre a szívfájdalmakra (pl a francia), pláne nem most.

 • 2009.05.18 15:17:24Bodzaszedő Manager

  Az átok zoli buzi?

 • 2009.05.18 17:55:05Xszavi

  Nekem a bosnyák szám tetszett!!!!
  Jövöre Tóth Verát kell küldeni jobb mint a máltai!!!

 • 2009.05.18 18:25:11FENTEtente

  Zenére táncoló lábaim a vad ritmusokat rugdossák.
  Kanyargós utakon kacskaringós járásom egyenesbe hozza ferde életem?
  Magyar orR VÉG pirosodik a hazugsáGOKTÓL?NorvéGOKTÓL tanulhatnánk elvégre győztes lett a nORVÉG dal.
  Nagy zenei szkander volt.Alexander könnyedén nyomta le Európát.Vágott is hozzá vidám jó pofát.Alexander Rybak egy igazi bak a lányok örömére,de kössön kendőt szemére akinek nem tetszik. Gundel Takács Gábornak nem lehetett honvágya Harsányi Levente iránt,az kizárt.Mert szerintem legalábbis én hiszem,hogy nem csal szemem,és messziről hirtelen kapásból s nem másból Alexanderben a hegedűs emberben kinézetre külsőleg,belsőleg nagy adag Harsányi Levente humoros gyerekessége lakozott,Csisztu Zsuzsa nevetéssel.Most kinek okozott szenzációt Fente Levente?Hozzuk össze a kettőt és zárjuk úgy az esztendőt.Remélem mindenki értette gondolataim.
  Melléfogott,eltaposott gondolatom:Benne nyomot hagy majd csontozatom?
  Összehordtam hetet-havat,éveket,de nyár jön majd és áztatják a földeket.További szépeket.((Pletyka-nana.hu,Puk.hu,Velvet.hu))

 • 2009.05.18 19:42:31Marczinka

  Fauves...
  A két dal között annyi a közös, hogy mindkettőben szerepel a fairytale szó...meg a szerelmetes téma. ez azért elég kevés egy plágiumhoz szerintem....

  és visszatérte a homo-témára. Nem meleg, csak kölyök még. :)
  Amúgy szerintem inkább gondolt arra, hogy a melegek szeretik a fesztivált, mint arra, hogy tömegesen lépnek fel...bár a német és a görög csávó gyanús volt...

 • 2009.05.19 09:18:57biri

  Egyébként a magyar voksolás eredményét ismertető Novodomszky Évát nem lehetne lecserélni? Iszonyatos az angol kiejtése.

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés