A brit szupermodell a kilencvenes évek közepén meztelenre vetkőzött a PETÁ-nak, hogy több ismert modellel együtt a szőrmeviselés ellen tiltakozzon. Ehhez képest most egy olyan cég arca lett, ami több millió forintos bundákat készít például cobolyprémből. Heather Mills egy állítólagos levélben képmutatónak nevezte Campbellt, aki azzal indokolja a pálfordulást, hogy elege lett a PETA állatvédő szervezetből, amikor a szőrmével dolgozó divattervezők a támadásaik célpontjaivá váltak.

Több mint egy évtizeddel azután, hogy Naomi Campbell több kolléganőjével együtt részt vett a PETA állatvédő szervezet egyik szőrmeellenes kampányában, a szupermodellt leszerződtette egy bundáiról ismert tervező, Dennis Basso – írja a DailyMail. Campbell az új reklámkampányhoz készült fotókon cobolyprémből készült bundákat visel, amik közül egy-egy darabnak az ára a negyvenmillió forintot is eléri. Ez már nem ugyanaz az üzenet, mint 15 éve az "Inkább járok pucéran, mint hogy szőrmét viseljek".

A pálfordulást Sir Paul McCartney volt neje, a maga is nagy állatvédő és PETA-aktivista Heather Mills sem hagyta szó nélkül. Saját állítása szerint írásban fejtette ki véleményét a szerinte képmutató modellnek. „Ami Heather Akárki azon levelét illeti, amiben a szőrmeviselésem miatt panaszkodik, és amire állítólag én soha nem válaszoltam, nos, soha nem kaptam tőle egyetlen levelet sem. És igen, valóban viselek szőrmét, de ezt megbeszéltem a PETA embereivel” – reagált Mills vádjaira már-már visszafogottan a kirohanásairól oly híres Campbell, aki állítólag egészen megszelídült aktuális pasija, egy orosz üzletember oldalán.

A 39 éves szupermodell hat évvel ezelőtt találkozott Dennis Basso tervezővel, aki éppen akkor nyitotta meg New York-i üzletét. Idén pedig azon a partin futottak össze, amit Basso szervezett a St. Moritz városában található Badrutt's Palace Hotelben. Maga Basso egyébként úgy véli, hogy azokat a nőket, akik valamilyen szép holmira vágynak, csak a végeredmény érdekli, az nem igazán foglalkoztatja őket, hogyan is készül az adott termék.

A szupermodellnek állítása szerint egyébként akkor ment el a kedve a PETA-féle szőrmeellenességtől, amikor a szervezet a divattervezők ellen fordult – idézi őt a Oneindia. „Túl messzire mentek, és úgy döntöttem, hogy többé nem akarok részt venni egy hasonló kampányban” – nyilatkozta akkor.

Az állatvédő szervezet tagjainak kedvenc módszere volt, hogy a bundát viselő nők kabátját piros festékkel öntötték le, sokszor egész szőrmeboltokon ütöttek rajta és divatbemutatókat szakítottak félbe támadásaikkal. Nemrég Alannah Hill ausztrál divattervező jelentette be, hogy valaki halálosan megfenyegette őt a híres és hírhedt állatvédő szervezet nevében, de a PETA természetesen tagadja, hogy bármilyen köze lenne az ügyhöz.

Egyébként nem Naomi Campbell az egyetlen olyan híresség, aki ugyan szerepelt a PETA egyik kampányában, de ha kedvenc dolgairól van szó, nem feltétlenül cselekszik úgy, ahogy azt egy állatvédőtől elvárnánk. Dita Von Teese ugyan szívesen kardoskodott amellett a PETA kampányában, hogy a túlszaporulat és a menhelyek lakóniak növelése helyett inkább figyeljünk házi kedvenceink ivartalanítására, de ettől még továbbra is fenntartja, hogy soha nem lenne hajlandó lemondani kedvenc bundáiról. Többek közt ezért sem vállalta el, hogy egy szőrmeellenes kampányban szerepeljen, hiszen a brit szupermodellel ellentétben ő érezte, hogy a helyzet meglehetősen ellentmondásosnak tűnhet. Később kiderült, hogy Teese nem csak az állati szőrméből készült holmikért rajong, hanem a kacsa- és a libamájért is, aminek fogyasztása ellen a PETA lelkesen küzd. A szervezet állítólag tudott arról, hogy a revütáncosnő nem a vegetarianizmus híve, de remélik, hogy Von Teese idővel majd lemond a bűnös élvezetekről.