A Csillag születik stábja olyanokat is a színpadra lökött, akikben a tehetség szikrája sem fedezhető fel - legalábbis nem azzal a produkcióval, amivel több mint száz néző előtt égették be őket élőben. A koncepció egyébként nagyon ismerős, a Britain's Got Talent alkalmazta legelőször a nyilvános megszégyenítést, és nagyon úgy tűnik, hogy az RTL Klub tehetségkutatója is hasonlóra hajaz. Vagyis pont ugyanarra: a stúdió kinézete, a kiszavazó gombok beiktatása, és műsorvezetők feladata is erről tanúskodik.

A két évvel ezelőtti próbálkozás után az RTL Klub újabb született tehetségekkel bombázza meg a magyar ízlést. Meglehet, a sok negatív kritika hatására döntöttek úgy, hogy folytatják a Csillag születik tehetségkutatójukat, és megmutatják, lehet ezt másképp is csinálni. A második széria első adása szombaton debütál a képernyőn, az előválogatásra pedig mi is ellátogattunk még a nyáron, hogy megnézzük, kik azok, akiket felbuzdított az első rész hullócsillagának, Utasi Árpádnak a sikere. A csatorna munkatársai állítólag mintegy 5 000 jelentkezőt hallgattak sorra, és hogy szó szerint idézzük Keresztes Nikolett kommunikációs menedzsert, „szakavatott zsűri válogatta ki a legjobbnak ítélt 200-300 embert”.

Természetesen az előválogatások közelében sem volt még akkor a műsor zsűrije, akit nagy titkolózások során Hernádi Juditból, Oroszlán Szonjából, Szirtes Tamásból és Fáy Miklósból állítottak össze. Az ember úgy gondolná, hogy a neves művészekből összeállított ítészek és a közel száz főből álló közönség elé már csak azokat állították, akiknek van esélye pl. Hernádi álmait valóra váltani: új Koncz Zsuzsákkal és új Gálvölgyi Jánosokkal ellátni a celebipart, akik a mai kor hősei lehetnek. (Szemben az első szériával.)

Ehhez képest a csatorna legfrissebb ajánlója is arról tanúskodik, hogy a koncepciónak köze sincs a valódi tehetségkutatáshoz. A show-nak folytatódnia kell alapon a csatorna bekebelezi, szájában párszor megforgatja, majd kiköpi a mit sem sejtő versenyzőket. Az elgondolást értjük, a közönségnek szórakoznia kell, és mi máson szórakozna a legjobban, ha nem pár szerencsétlenkedő sztárjelölten, akiktől a felvázolt koncepcióval szemben nem köszöntek el azonnal a szerkesztők, hanem a színpadra lökték őket. „A legjobbnak ítélt 200-300 ember” besorolás alatt.

Úgy tűnik, a közönség előtti meghallgatás lett a norma az utóbbi időben. A Britain's Got Talent volt az első tehetségkutató műsor, ahol szintén azt a látszatot keltették, hogy rögtön a zsűri előtt kezdik a versenyzők, pedig ott is alapos válogatás előzi meg a színpadon való szereplést, különleges figyelmet fordítva arra, hogy a lúzerek is a továbbjutók közé kerüljenek. Az eljárás sikeres lehet, hiszen a brit X Factor meghallgatásai is közönség előtt mennek idéntől, pedig a legtehetségtelenebb előadókat tavalyig ott is csak az előzsűrinek, illetve a zsűrinek kellett végigszenvednie.

A Csillag születik második szériája egyébként kiköpött Britain's Got Talent: a két műsorvezető a színfalak mögül tolja színpadra a versenyzőt, a stúdió berendezése is erősen hajaz az angol tehetségkutatóban látottakéra. Még a zsűri által használatos kiszavazó gombot is beiktatták - melynek hangja természetesen megegyezik brit műsorban hallható tülköléssel. Kreativitásból tehát már most bukta, a többit meg meglátjuk holnap.