Életéhez méltó, paprikajancsis körülmények között temették el csütörtökön Malcolm McLarent, a punk keresztapjaként és a Sex Pistols apjaként emlegetett férfit. A nem szokványos temetésen megjelent McLaren egykori élettársa, a narancssárga hajú Vivienne Westwood, a Sex Pistols tagjai, és Adam Ant is, meg persze a tarajos punok, és együtt nézték, ahogy a fekete lovak vontatják Malcolm összegraffitizett koporsóját a virágokból kirakott anarchia-jellel díszített sírhoz. Egy ilyen temetés persze nem végződhet slusszpoén nélkül: ez volt a lovaskocsik után maradt hat kilométernyi lótrágya.

Nem okozott borzasztó fennakadásokat a londoni Camden Town közlekedésében a punk keresztapjának kikiáltott, két hete elhunyt Malcolm McLaren temetése csütörtökön, csak akkorát, amekkorát négy, halotti kocsit vontató ló okozhat, amit néhány limuzin, az utolsó néhány megmaradt tarajos punk és az extravaganciának élő fiatalok és idősek sokasága okozhat - írja a Daily Mail. A halotti menet mintha megállította volna az időt, hogy negyven évet visszaugorva idézze azokat az éveket, amikor McLaren akkori barátnőjével, Vivienne Westwoodal megnyitotta legendás ruhaboltját, a SEX-et, ahol aztán 1975-ben felfedezte John Lydont, és ezzel életre keltette a Sex Pistolst.

A halotti menetben megjelentek a hetvenes évek Londonjának McLarennel együtt fontossá vált alakjai, egykori barátnője, Vivienne Westwood, Adam Ant és Bob Geldof, és persze a a Sex Pistols két tagja,  Paul Cook, dobos és Glen Matlock basszusgitáros is. Feltűnően hiányzott viszont maga John Lydon, aki - bár viszonyuk jogdíjviták miatt elmérgesedett - egykori menedzsere halálhírére félretette az ellentéteket és közleményben tudatta a világgal: "Számomra Malc mindig is szórakoztató volt, és remélem, mindannyian emlékeztek erre. Valódi előadóművész volt mindenek felett, nekem nagyon fog hiányozni, és remélem, nektek is".

McLaren templomi ravatalánál valószínűleg kevesen csodálkoztak, amikor egy kislány táncolni kezdett a koporsó mellett. De valószínűleg akkor sem kerekedtek el a szemek, amikor felcsendült a You Need Hands című szám Malcolm McLaren verziójában, és a Sex Pistols dobosa, Paul Cook a sorok közül együtt énekelt magnóról szóló volt menedzserével. Az meg már szinte természetesnek is tekinthető, hogy amikor a koporsót a templomból kivitték, akkor a My Way című szám szólt a Sex Pistols fiatalon elhunyt tagja, Sid Vicious legendás előadásában. "Ő volt Danton, Robespierre, a francia forradalom és a terror egy személyben. Egy kibaszott gránát volt" - mondta jelentőségteljesen Adam Ant, amikor odalépett felkarolója koporsójához.  A ravatal után a halotti menethez csatlakozó több száz rajongó végigénekelte, végigtáncolta az utat Camden főutcáján a Highway temetőig.

A temetőben a szertartás a látványos külsőségektől eltekintve teljesen meghitt és hagyományos körülmények közt zajlott - írja a Daily Mail beszámolója. A sírhelynél volt ugyan egy virágokból kirakott anarchia-jel, amit Boy George küldött a temetésre, és McLaren egyik szlogenjét is kitették a "Cash from Chaos"-t (Pénzt a káoszból). A koporsó össze volt graffitizve, illetve a SEX üzlet mottóját is ráírták: "Túl gyors az élethez, túl fiatal a halálhoz". A tarkán öltözött gyászolók a szokásoknak megfelelően virágot dobtak a földbe helyezett koporsóra, majd a sírhelyre kitették az "Itt járt Malcolm" feliratú sírkövet.

Eközben a temető falain kívül még szerencsére történt valami, amit a mindig az aktuális hatalom és rendszer ellen lázadó McLaren biztos nagyon értékelt volna: a halotti kocsit húzó lovak mintegy hat kilométernyi csíkot hagytak hátra maguk után lószarból Camden millió fontos házakkal teletűzdelt, leginkább gazdagok lakta utcáin.