Megkezdődött a három éve gyógyszer-túladagolásban elhunyt playmate tárgyalása: a vád azért akarja felelősségre vonni A.N. Smith két orvosát és akkori ügyvédjét-élettársát, hogy tudatosan tömték őt nyugtatókkal, holott mindannyian tudták, hogy gyógyszerfüggő.

Mindkét orvos megsértette az orvosi felelősségre és a páciens védelmére vonatkozó előírásokat, amikor annak ellenére is hajlandóak voltak felírni nagy mennyiségű erős gyógyszert a végül túladagolásban elhuyt Anna Nicole Smithnek, hogy tudtak a gyógyszerfüggéséről. Emellett a playmate akkori élettársa és ügyvédje, Howard K. Stern is felelőssé tehető, mivel szintén tisztában volt mindezzel, mégis együttműködött az orvosokkal, és állítólag maga is gyógyszerezte barátnőjét - idézi az ügyész álláspontját az MSNBC a szerdán kezdődött Anna Nicole Smith-tárgyalásról.

Eszerint a 2007. februárjában, véletlen gyógyszer-túladagolásban elhunyt playmate haláláért közvetve (de közvetlenül nem) felelősek azok az orvosok, akik felírták neki azt a több mint 40 fajta erős gyógyszert, amit a házkutatáskor találtak Smith bahamai villájában. Dr. Sandeep Kapoor és dr. Khristine Eroshevich különböző nevekre kiállított receptek segítségével írt fel a legálisnál jóval nagyobb mennyiségű ópiátot és nyugtatót a Playboy-modellnek. A receptek némelyike a playmate akkori élettársa (és egyben ügyvédje), Howard K. Stern nevére szólt, aki szintén felelőssé tehető Smith haláláért. “Mindez nem történt volna meg az ő közreműködése nélkül” - hangsúlyozta ki az ügyvéd szerepét Renee Rose kerületi ügyész.

Stern ügyvédje erre válaszul azt hozta fel, hogy ügyfele igenis szerette Smith-t: “Törődött vele és dédelgette, szerette! Tanúk sora fogja ezt alátámasztani!” - ígérte Stern ügyvédje, Steve Sadow, hozzátéve, Smith pedig nem függő volt, hanem krónikus fájdalmaira kellett szedje folyamatosan az erősen kábító hatású, köztudottan könnyen függőséget okozó gyógyszereket. Ezt próbálják hangsúlyozni az orvosok is: azzal védekeznek, hogy ők csak segítettek egy olyan páciensen, akinél orvosi papírok bizonyították, hogy depresszióval és testi fájdalmakkal küzd.

A vád azért elismerte, Smith persze maga is sáros volt: egyrészt gyógyszerfüggősége miatt, másrészt mert ennek kielégítésére mindent bevetett, például mindkét orvos esetében előfordult, hogy szexszel fizetett nekik a receptekért.

Az orvosokat és Sternt 23 rendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolják, többek közt azzal, hogy hozzáférést biztosítottak vényköteles szerekhez egy gyógyszerfüggőnek, ópiátokra szól receptet hamisítottak neki, és csalásban működtek közre. Közvetlen felelősséggel azonban nem vádolják őket, a playmate halála miatt nem emeltek vádat ellenük. Amennyiben azonban a vádpontokban felelősnek találják őket, fejenkét több, mint öt év börtönbüntetésre számíthatnak, az orvosok pedig elveszítik működési engedélyüket.

A tárgyalóteremben jelen volt Smith anyja, Virgie Arthur, aki azt állítja, még soha nem találkozott hároméves unokájával, Danniellynnel. A kislányt apja, a fotós Larry Birkhead neveli, miután Smith halála után vérre menő pereskedést folytattak érte - illetve a rá váró lehetséges több százmilliós örökségért - a lehetséges és az önjelölt apajelöltek. Birkhead mellett végül a DNS-teszt döntött.