Nem csak hollywoodban létezik a szexi dekoltázsért kapott filmszerep kategóriája, a magyar mezőnyben is akadnak olyan versenyzők, akik karrierjüket külső adottságaiknak köszönhetik. Itt a hazai tízes lista, nyilván nem teljes, de a kommentekben lehet ajánlani kimaradtakat és védelmezni bekerülteket.

1. Dobó Kata

Dobó Katát az 1997-es Miniszter félrelép-ben ismerte meg a közönség, aztán jött az Ámbár tanárúr: mindkét filmben a szexi csábító karakterét kellett megformálnia a fiatal színésznőnek. Dobó a színművészeti képzés befejezése helyett inkább Amerikába utazott nála kétszer idősebb producer pasijával, Andy Vajnával, de ilyen hátszéllel is csak egy-két mellékszerepre futotta olyan alkotásokban, mint a Rollerball, az Elemi ösztön 2, vagy a Helyszínelők tévésorozat egy apró epizódszerepe. Szakításuk után Dobó hazaköltözött, a Csak szex, és más semmiben meglepő módon szexi és csábító kellett legyen (valamint új vonásként boldogtalan és neurotikus), majd a Halálkeringő című drámában végre főszerepet játszhatott partnere, Kern András legnagyobb örömére, mely örömben azonban sem a nézők, sem a kritikusok nem osztoztak vele.

2. Oroszlán Szonja

A szőke színésznőre – akinek alakja mellett sokak szerint  az enyhe kancsalság is szexepilje – leginkább a Valami Amerika filmekből emlékezhetünk: nagyon jól ment neki a buta, szőke wannabe-színésznő eljátszása. A "szőke" szerep amúgy sem áll tőle távol, a tévében 68 epizódon keresztül selypegett meggyőzően a Szeret, nem szeret című sorozat Brigijeként. Jelenleg a Centrál és a Madách Színházban játszik, néha címlapokon is pózol, bár a férfimagazinoknak vetkőzést kihagyta. Filmkarrierjében az egyik legemlékezetesebb alakítás azért még mindig a Valami Amerika öltönyös-vetkőzős jelenete.

3. Labancz Lilla

Labancz sorozatokban kezdett, talán nem is rémlik már senkinek, hogy a Kisvárosban és a Barátok köztben is volt egy apróbb szerepe. Filmes (és celeb-) karrierje a 2009-es Álom.net-tel indult be, amit szorosan követett a Majdnem szűz című, hasonló kategóriájú műremek. Aki látta a filmeket, tudja, hogy játszik Labancz, aki nem, az ne is keresgéljen elismerő filmkritikákat róla, elégedjen meg inkább a színésznő 2006-os FHM képeivel, félmillió forintos melleivel és a róla szóló magvas hírekkel: túl gyakran jár nőgyógyászhoz, túl drága táskát vett, barnára festette a haját és nem sétál felessel a kezében.

4. Liptai Claudia

A Mokka műsorvezetője és minden celeblap címlaplánya eredetileg képzett színésznőként kezdte – 1999-ben végzett a Színművészeti Főiskolán –, de amikor épp nem műsort vezet, színészi tehetségét legfeljebb a Jóban-Rosszban szappanopera köti le. Mióta a TV2 celebparkjának oszlopos tagja - neki jutott a bővérű, bögyös-faros-dögös vörös karaktere -, színházban egyáltalán nem játszik, annál többet szerepel a lapokban (a Velveten épp a Celeblista első helyén áll), úgyhogy aki nem néz tévét, az is pontosan tudja, kiről van szó. A tavalyi Playboy képek azonban valószínűleg a sorozatfüggők agyába is mélyebben beégtek, mint a színésznő bármelyik alakítása.

5. Szabó Erika

A Barátok Közt második Tildája 2007-ben fehérneműjével borzolta a kedélyeket a sorozatban, majd egy ágyjelenetet is bevállalt – igaz, a vetkőzést nem merte visszanézni. A szép barna lány 2003-ban, a sorozatba kerülésekor rögtön azzal indított, hogy megmutatta magát az FHM-ben, de végül nem a celeb-útvonal mellett döntött: azóta nem vetkőzött, inkább elkezdte a Színművészeti Főiskolát. Hasonló utat járt be egyébként a sorozat első Tildája, Erdélyi Tímea is: miután kiszállt a BK celebgyárból, ő is elkezdte komolyan venni magát, és szintén a Színművészetin kötött ki, ami tévésorozatos múlttal komoly teljesítménynek számít: róluk idővel még kiderülhet, sikerült-e nekik ennél többre is vinni.

6. Osvárt Andrea

Osvárt Bochkor Gábor barátnőjeként tört be a köztudatba, bár akkor még csak modellként tartották számon, és ezen az Első generáció című, méltán feledésbe merült szappanoperában játszott szerepe sem segített. Szakításuk után viszont Olaszországba menekült, hogy onnan törjön be a nemzetközi filmiparba. A nemzetközi filmipar azonban nem hagyta magát, Osvárt meg kellett elégedjen kisebb szerepekkel – például a Two Tigers című akciófilmben –, egyszer flörtölhetett Clive Owennel, és hetekig tartotta izgalomban a magyar sajtót azzal, hogy majdnemBond-lány lett.

Osvártot hazai filmben legutóbb a Poligamy-ban láthattuk egy nyúlfarknyi jelenetben, de ez nem sokat változtatott azon, hogy itthon többnyire még mindig csak modellként tartják számon, ráadásul nem csak D. Tóth Kriszta kislánya keveri őt néha az anyjával. A legszebb arcú magyar hírességnek megválasztott színésznő ezután visszatért az olasz tévéshowk világába, ahol szintén nem színészi produkciót várnak a műsorvezetőnőktől, hanem szép mosolyt, és kijelentette: semmi pénzért nem játszana hollywoodi nagyprodukciókban, mert számára a mondanivaló a fontos.

7. Balogh Edina

Balogh Edina szépségkirálynőből avanzsált sorozatszínésszé, és hosszú évek óta vesz részt a Barátok köztben. A sorozat Kingája nem tűnik szégyellősnek: 2005-ben levetkőzött az FHM-nek, a sorozatban pedig vállalja (élvezi), hogy kihívó ruhákkal hangsúlyozzák nagyszerű adottságait, sőt, a nézők kedvéért egyszer simán bikinire vetkőztették. Testéről még hosszan tudnánk értekezni, változatos arcjátékáról már kevésbé.

8. Szabó Zsófi

A Nemzet Színészének lánya nem csak a Jóban-Rosszban című sorozatban játszik: a csatorna celebes műsoraiban is szívesen hülyéskedik és nyáron elkészítette első videoklipjét, mely igencsak túlfűtöttre sikeredett. Szabó egyelőre nem vetkőzik magazinokban – apja iránti tiszetlete miatt –, de néha villant egy kicsit. Rengeteg bulvárszereplése mellett tulajdonképp egész könnyen el lehet felejteni, hogy egy sorozatban is játszik.

9. Hámori Gabriella

Hámori Gabi a magyar színházi élet bájos, barna naivája: ő nem szexuális kisugárzásával éri el sikereit, hanem ártatlan tekintetével. Gyönyörűen néz a Valami Ameriká-ban, az Állítsátok meg Terézanyut-ban és az Eszter hagyatékában is, de sokak szerint pont ennyit tud: nézni. Mások szerint pedig ennél jóval többet: a színésznő 2007-ben Jászai Mari díjat kapott, számos filmje mellett folyamatosan játszik színházban és távol tartja magát a bulvártól.

+1. Gábor Éva

Mondhatnánk úgy is, ő a magyar Gabourney Sidibe, mivel túlsúlyos testalkatának köszönhette Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjének főszerepét. Kocsis Ágnes alkotása Cannes-t is megjárta, óriási sikerrel (kiadós elismerést és díjat hozott az alkotóknak és a főszereplőnek). Gábor egyetlen filmben játszott és nem vallja magát színésznek, nem tudni, lesz-e karrierjének folytatása.