A szalámilopás tárgyalása kábé negyedóra alatt lement. Bakácsot leszámítva senki nem jelent meg. Az egykori műsorvezető pedig a szokásos nyúzott, megfáradt, unott értelmiségi szerepében blamálta az újságírókat, a magyar médiát, aztán rengeteget motyogott a tárgyaláson, az ítélet kihirdetése után pedig a folyosón folytatta a lamentálást. Szóba került kultúrtörténet, a hús csábítása, voltak félbehagyott gondolatok is. Bakács elmondta, hogy most élvezkedjenek a fotósok, mert többet nem fogják őt fotózni, de ezt olyan nehéz elhinni, hiszen annyira hozzánőtt a kiégett, sztorizgató esztétikatanár szerepe.

A végső harc

"Ki fogok szállni a médiából. Azért mondom, hogy kattogjatok, mert ez az utolsó" – mondja Bakács Tibor a Budakörnyéki Bíróság első emeletén, padon ülve, a fotósok gyűrűjében. "Mondom gyerekek, ez az utolsó, aztán nem fogunk kommunikálni egymással. Kibírom, mert nem úgy nőttem fel" – teszi később hozzá, miután kiosztott egy-két újságírót azzal, hogy nem szeretne kultúrtörténeti vitát nyitni, mert a másik fél nem biztos, hogy ismerős a témában. Mindenesetre Németországban biztos nem lehetett volna három napig vezető hír a hiradókban. A Tilos rádiót azért nem fogja otthagyni, mert ők sem hagyták ott, és ingyen is csinálja.

A szalámi-gate

Bakács Tibor Settenkedőt február negyedikén, péntek este lopáson kapták a budakeszi Tescóban. A hírek szerint egy rúd szalámit emelt el, de következő napon, miután visszanézték a biztonsági felvételeket, kiderült, hogy sajtot is lopott a Megasztár egykori zsűrije. Az eset után Bakácsot felfüggesztették a Klub rádiónál, ahol műsora volt, majd kiderült, hogy többet nem fog náluk dolgozni. A biztonsági cég egyik alkalmazottja ráadásul kiszivárogtatta a felvételt, amivel súlyosan megsértették Bakács személyiségi jogait, de az egykori újságíró nem perelt.

A tárgyalás

"Nem akarok vicceskedni. Haiku volt, gyönyörű gyorsan történt. Elkaptam a szalámit, elkaptam a sajtokat is, és már mentem is" – idézi fel Bakács a lopás pillanatait. A bíróságon elhangzik, hogy a műsorvezető a rúd szalámi mellett ellopott még egy darab tengeri sós sajtot, egy köményes sajtot, és egy vörös cheddar sajtot. Mindezeket a kabátja zsebeibe rejtette. Amikor Tesco biztonsági kapuja becsipogott, Bakácsot egy biztonsági szobába kísérték, ahol a szalámit önként átadta, de mint korábban írtunk róla, a sajtokat az asztal alá rejtette. Ezeket másnap, a felvételek visszanézve derítették fel.

"Később visszagondolva egészen érthetetlen, hogy gondoltam azt, hogy ellopom. Ha terveztem volna, eszembe juthatott volna, hogy be fog csipogni. Majdnem két hónapja azon gondolkodom, hogyan történhetett meg, hogy a hús elcsábított" – mélázott a megszokott réveteg hangján Bakács a bíró előtt. "Az az igazság, hogy megtörtént, elraktam, és nem volt bűntudatom." A legvégén Bakács, akiről kiderült, hogy hivatalosan munkanélküli, de egy segítőjének köszönhetően 110-120 ezer forint megkeres havonta, csak annyit kívánt hozzátenni, hogy sajnálja, ami történt. A lopással összesen 4532 forint kárt okozhatott volna.

Az utolsó utáni ütközet

Miután Bakács tulajdon elleni szabálysértés miatt kiszabták az ötvenezer forintos pénzbírságot, amit harminc napon belül kell lerónia, a bíróság folyosóján arról beszélt, hogy szerinte Magyarországon az ember annyira nem éhes, csak vágyik a dolgokra, jó lenne megenni. "Ha ki lettem volna tömve, megvettem volna biztos. Korábban megvettem." Mint mondta, igyekszik kifizetni a büntetést, vannak barátai, meg van anyja is. A közmunka és az elzárás nem igazán jöhet szóba. "Engem az se érdekel, hogy ki mit gondol, hogy mit csinálok a médiában. Nem érdekel a vélemény" – motyog valami megrázót elvileg utoljára. Aztán a kocsi felé menet még belekezd néhány történetbe. Fellebezés nem lesz.