Stohl András pere talán lezárul ezen a héten kedden, és akkor nem kell tovább néznünk azt, hogy a színész körül serénykedő csapat hogyan állítja be egyre és egyre kínosabb módon nyerészkedő öregembernek a baleset legsúlyosabb sérültjét, K. Pált. Míg megtért rosszfiúnak, Stohl Andrást, akinek a drogprevenciós tevékenységéért nem minden drogprevencióval foglalkozó szervezet van odáig.

Kedden tartják Stohl András perének újabb tárgyalási napját, ahol akár ítéletet is hozhatnak, ha nem kaszálják el végül az egész pert. Egészen pontosan három lehetséges opciót tudtunk felvázolni a szerkesztőségben. A legkülönlegesebb az lenne, ha végül a Stohl András ügyvédje, Ruttner György által felfedezett eljárásjogi hiba miatt (nem ismertették a színésszel a vádlotti jogait) visszalöknék az egész pert első fokra, és minden kezdődne előlről.

A következő opció az, hogy miután meghallgattuk az első másodfokú tárgyaláson kirendelt harmadik orvosszakértőt, aki tisztázza, miért nem ért egyet két másik kollégája a baleset legsúlyosabb sérültje, K. Pál lábrövidülésének és mozgásbeszűkülésének okában, ítéletet hozhatnak.

A harmadik opció szerint a valamelyik félre nézve kedvezőtlen szakértői vélemény miatt, a pozíciójában gyengülő fél egy újabb szakértő kirendelését kéri a bíróságtól, és így megy ez majd az idők végezetéig, és akkor reméljük, hogy lesz majd rendes fűtés egy idő után a tárgyalóteremben. A legnagyobb esély a második opcióra van, legalábbis az alapján, hogy a Blikk azt állítja, hogy hogy nem, de megszerezte ezt a legújabb szakértői véleményt, amiben az áll, K. Pál a balesettől függetlenül lett mozgáskorlátozott .

A Blikk és Stohl András ügyvédje, Ruttner György az utóbbi időben mindent megtesznek azért, hogy K. Pált nyerészkedő vénembernek állítsák be. A Blikk például nagy boldogan jelentette meg még a nyár közepén azt a felvételt, amit természetesen nem ők, hanem egy olvasó készített a kapáló K. Pálról azt bizonyítandó, hogy a nyerészkedő vénember vígan túrja a földjét, nézzék meg, szegény Stohl András semmiről sem tehet.

K. Pálék persze sértőnek találták a kapálós videót, Ruttner pedig azt mondta, nem lepődik meg rajta, hallott már pletykákat arról, hogy K. Pál képes fizikai munkára. Nem habozott megemlíteni, hogy K. Pálék nem fogadták el a színész által felajánlott 1,5 millió forint + havi 40 ezer forint életjáradék támogatást, sem a 2,5 milliós egyösszegű támogatást. Persze, hogy nem fogadták el, amikor ennek az összegnek több mint a négyszeresét szeretnék .

Az első másodfokú tárgyalás után egyébként még nem volt akkora kebelbarát Stohl András és a Blikk, akkor még K. Pált sajnálva arról írtak, hiába várja az áldozat azt az egymilliót, amit a színész ígért neki a tárgyaláson, nem kapta meg. De a Tv2 riportja is jól sikerült, ahol viszont jé, pont sikerült elcsípni azt a pillanatot, amikor a bűnbánó színész távozott az ügyvédjétől, aki a kamerák előtt mutogatta azt az egymilliót, amit először letétbe helyezett, majd valamivel később el is utalt a sértettnek.

Amennyiben a keddi tárgyaláson elfogadják, hogy K. Pál sántítátását nem a baleset okozza, hanem, hogy gyerekkorában elgörbült a gerince, akkor újabb vádmódosítás után - kiveszik a maradandó fogyatékosságot okozó részt a vádból - szinte biztos, hogy felfüggesztett szabadságvesztést kap Stohl. Egyrészt úgy balesete maximális büntetési tétele három év lenne a jelenlegi öt helyett, másrészt azért az már tényleg abszurd lenne, ha valaki egy olyan balesetért kap letöltendő börtönbüntetést, amiben nem sérült senki maradandóan. És azt sem szabad kihagyni, hogy Stohl minden platformon igyekszik törleszteni, a szótári definíciójává válni a tevékeny megbánásnak. Ostorozza magát, pénzt ad az áldozatoknak, prevenciós órákat tart.

Egy szívbemarkoló júniusi hírben még a nyaralását is lemondta azért, hogy minél több helyre elmehessen órát tartani . A nyilatkozatai alapján a színész nem akar felhagyni a prevencióval, azt mondja, ezt majd úgyis csak akkor hiszik el neki az emberek, ha az ügy vége után pár évvel még mindig órákat tart az ország iskoláiban.

Az SOS egyesület elnöke szerint veszélyes Stohl András prevenciós előadássorozata, mert szerinte túlságosan megengedő a fiatalokkal. Szerintünk ugyan a prevenciónak nem az elrettentésről kell szólnia, de az biztos, hogy nem véletlenül szokták szakemberek tartani az ilyen előadásokat, akik az átlagfelhasználónál, átlagfüggőnél nagyobb rálátással rendelkeznek egy-egy drog hatásmechanizmusáról vagy az egész függőségi kérdéskörről.

Mindenesetre Stohl mindent megtesz, hogy a második másodfokú tárgyalási nap után ítélet szülessen, ráadásul számára kedvező. Jókor nyilatkozik jókat, például, amikor K. Pálról kiderült, hogy kapál, egyből elmondta, hogy örül az egészségének. Ráadásul mindig ott van a nyilatkozatai végén Ruttner György, aki siet kimondani, hogy az egyes fejlemények miért lesznek Stohl szempontjából nézve pozitív hatással az ügyre.

A kisebb diadalmenetben Mester Csaba állíthatja meg őket, aki Ruttnerhez hasonlóan igazi sztárügyvéd, és nyilván nem hagyhatta ki, hogy szerepeljen a perben. Be is állt K. Pált képviselni. Ő általában a Borsban szólal meg. Miután idő előtt megjelentek a legújabb szakértői vélemény részletei, Mester Csaba fontosnak tartotta elmondani, hogy az nem felel meg a valóságnak, és benyújtották a bíróság felé K. Pál azon papírjait, amiket a gyógytornászától kapott.

Aztán azt mondta, mivel K. Pál szakértői vizsgálatának időpontjában újságírók és fotósok vártak K. Pálra az épület előtt nyilvánvalóvá vált, hogy kiszivárgott a vizsgálat időpontja, ami viszont szabályellenes, csak a sértett tudhatja, hogy mikor kell mennie a vizsgálatra, még az ügyvédje sem, ezért Mester azt mondja, ez még akár újabb pereskedésnek is az alapja lehet .

Persze óvatosan fogalmaz a sértett ügyvédje, azt mondja, azt szeretnék elérni, hogy mondják ki: Stohl András bűnös. Ezt azért valószínűleg ki fogják mondani.