Mint kiderült, az Ámokfutókat viharban is imádja a nép, Kozsó szerint az EFOTT nagyszínpada előtt is teltházat varázsoltak volna. Közeleg az új fiúbanda premierje is, még az is lehet, hogy Shygys Kids lesz a neve a Shygys-számokat is játszó csapatnak. Kozsó-interjúnk során azt is megtudtuk, a retro örökké hasítani fog, Fluor Tomi nagy sztár a saját jogán, és a legfontosabb: az énekes károsodás nélkül élte túl őszi agyvérzését.

Az Ámokfutók csütörtökön teltházat varázsolt Velencén, amit csak tetézett a leszakadó vihar. A csapat ugyan hatalmas EFOTT-os koncertet adott , de a Kozsó-fanoknak így is maradhatott némi hiányérzetük: hol maradt a Jukebox Babiez? "Nagyon jó lett volna, ha meghívják a Jukebox Babiezt is, de a szervezők retrozenekarokban gondolkodtak" – magyarázta Kozsó az általa összeválogatott lányokból álló csapatról. Feltettük a kérdést: a Jukebox Babiez nem retrocsapat-e, mire azt a fura választ kaptuk, hogy a lányok egyszer elénekelték az Akarom én is című slágert, amire a közönség ovációval reagált. "Lányok, ti vagytok az igazi Bestiák! Bestiálisak vagytok!" – helyezte el őket utána a retrotérképen Kozsó.

Az Ámokfutók EFOTT-os produkciójáról azt mondta, hogy "a nagyszínpad előtt is teletöltöttük volna az egész területet" (Kozsóék egy gyümölcslé-márka által szponzorált partisátorban léptek fel). "Mi azt hittük, a nagyszínpadon leszünk" – tette hozzá a producer-zenész. Kozsó szerint a nagy kunszt az volt, hogy sokan kényszerből, az eső miatt jöttek be, de a zene miatt ragadtak ott. "Sokat jelent az, hogy egy zene megmozgat-e, hogy van-e valami olyan hatása, ami a szívedben egy ilyen bejegelt, befagyasztott részt olvaszt fel" – magyarázta a jelenség fizikai alapjait.

A Shygys Kids is megolvagolja a retrohullámot

Kozsó többi zenei projektje sem állt le, most épp egy fiúbandát próbálnak összerakni. "Még zajlanak a válogatások" – mondta Kozsó párja, Keira. Kozsó pedig tisztába tette a félreértéseket: a Jukebox Babiez és a többi ilyen Kozsó-csapat nem zenekar, hanem "prodzsekt". A lánycsapatban pedig "lánytörvények uralkodnak". Ez azt jelenti, hogy "ha jó fej vagy maradsz, ha nem vagy az, mész". Így a lányok szabad kezet kaptak abban, ha ki akarnak dobni valakit a csapatból. "Aki jóképű, és tud énekelni és táncolni, jelentkezzen" – kampányolt közben Keira a fiúcsapat mellett, ahova még két embert várnak. "Ezek a srácok műsorra tűzik a Shygys legnagyobb dalait, a Hellót, a Nem a te hibádat, a Szeress akkor is, ha néha fájt. Műsorra tűzik a Picasso Branch nagy nótáit, a West Companyt és saját dalokat is, óriási lesz!" – lelkendezett Kozsó. "Ők lesznek a Shygys Kids" – fecsegte ki talán a leendő nevet.

"Ennek már nem szabad véget érnie" – reagált a producer a retrohullám végét jelző vészmadárkodásunkra. Nagy Feróhoz hasonlóan szerinte is probléma, hogy a rádiók nem játsszák a magyar slágereket. "Szeretjük a román zenét, baromi jó a román zene, de a magyar még jobb" – mondta, hozzátéve, hogy az kéne, a rádiókat "érdekelje a közönség véleménye". "A retrobulik mindenhol tele vannak, az összes retrodiszkó tele van", tehát ez "nem egy véget érő korszak" – elemezte az általa csak "New Retro"-ként emlegetett érát.

Diszkóstársadalom és kicsattanó egészség

"Azt el kell ismerni, hogy a diszkósok az elmúlt tízegynéhány évben kiépítettek maguknak egy saját társadalmat" – mondta Kozsó, és elképzeltünk valami sci-fi jelenetet űrruhás diszkósok városáról. Az új elektro-műfajok szerinte létjogosultsággal rendelkeznek, mert az ember egyik pillanatában slágerekre vágyik, a másik pillanatban szeletelne. Kozsó hiányolja a nagy slágereket a 2000-es évekből, erre szembeállítottuk vele a Fluor-jelenséget. "Fluor Tomi nagy sztár, akit ennyien szeretnek, az nagy sztár" – mondta. Szerinte "nem fikázni kell a Fluor Tomit, hanem utána kell csinálni", és a netes trollok bekaphatják, ha csak beszélnek, és nem tudják utánuk csinálni. Kozsó szerint "nem úgy kell sztárokat gyártani, hogy nincsen slágerük, de már az összes címlapon ott virítanak". Szerinte egy sláger magával hozza a sikert és a pénzt, és nem fordítva, hisz "csak a sírt ássák felülről, minden mást alulról kell építeni". Hozzátette még, furcsállja, hogy kétmillió eladott lemezzel a háta mögött őt sohasem hívták egyetlen tehetségkutatóba se zsűrizni.

"Nézz rám, őrületesen jól vagyok. Bár a vércukor probléma, amíg rajtam van tizenegynéhány plusz kilo, addig nem enyhül" – osztotta meg egészsége helyzetét. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a tavalyi agyvérzést "maradandó sérülések nélkül, úgy éltem túl, ahogy egymillió emberből egy". Kozsót az orvosok és ápolók nagy odaadással kezelték, és Keira is ott virrasztott mellette a kórházban. "Volt, amikor egy ágyban aludtunk" – árulta el Kozsó a gyors felépülés titkát. "Előtte való nap találkoztunk először, előtte való nap szeretkeztünk először, másnap kapok egy agyvérzést, és a csaj ott marad mellettem" – relativizálta az időt Kozsó, aki már nem csajozik a neten, és bébiszittert keres.