Október 6-án épp harminc éves Madonna Everybody című kislemeze. Harminc év nagy idő, Madonna már 55 éves, és bármennyire is szeretjük, lassan kezd eljárni felette az idő. De ki léphetne az örökébe?

Lady Gaga

Pro: Magától értetődő, talán az is kijelenthető, hogy jelenleg sikeresebb, mint a nagy előd. Madonna is érezheti ezt, hiszen aktuális koncertjein többször is utalt már rá, hogy Gaga másolja őt. Mellette szól, hogy nagyon fiatal, ennek ellenére ritkán látott tudatossággal építette fel a valóságtól eltávolodott, de mégis mindenki számára befogadható imidzsét . Bizonyos tekintetben felül is múlja elődjét, hiszen a dalírást sem hagyja másra, ráadásul énekelni is tud.

Kontra: Bár kicsit közelebb áll az átlagemberhez Lady Gaga üzenete, hogy minden lúzer kislányból lehet világsztár, és még egy esetleges elhízás is azt erősíti, hogy ez az extravagáns nő is csak egy közülünk, Gagában mindig ott van a lehetőség, hogy egyszer összeomlik, túladagolja magát vagy csak kiborul valami férfi miatt. Ez veszélyezteti a hosszú távú karriert is, amihez Madonnának is szüksége volt a hideg, tudatos és számító nő imidzsére.

Rihanna

Pro: Extravagáns, ráadásul fiatal kora ellenére is sikerült már átvinnie több stílusváltást, a szexi fiatal lányon át a fájdalommal teli nőt és a partikurvát egyforma minőségben bemutatva. Minden albuma sikeres, ráadásul jól láthatóan munkamániás is, ezek mind fontosak voltak Madonna évtizedes sikereiben is. Nagy hasonlóság még, hogy egyiküknek sincs különösebben erős hangja, de nem is próbálnak úgy csinálni, mintha operában utaznának.

Kontra: Ameddig Madonna mindent tudatosan csinált, addig kicsit úgy tűnik, mintha Rihanna sodródna az árral. Most épp abban utazik, hogy egyre tovább picsásodik , és bár ez nagyon jól megy neki, egy idő után valahogy nővé kéne változnia, ha akar valamit.

Britney Spears

Pro: Vannak rekordjai, egy egész világ ismeri a nevét, ráadásul nagyon sokáig tűnt úgy, hogy ő lesz a következő nagy női előadó, aki bármiféle kritikai elismerés nélkül tarol le mindent. A Britney szó jelenleg egy márkanév is, bár arról már megoszlik a közvélekedés, hogy milyen minőségű. Ráadásul jelenleg ő a második leggazdagabb nő Hollywoodban.

Kontra: Britney túl van az összeomláson, sokadszorra is képtelen megújulni, az aktuális lemezei pedig pont olyan színvonalúak, mint amiket Madonna csinál mostanában. A különbség csak annyi, hogy utóbbinak ezek egyszerű rutinmunkái a karrierje végefelé, Britneynek viszont még bőven felszállóban kéne lennie ahelyett, hogy kínosan próbálja visszaszerezni a húszas évei elején összeszedett hírnevét.

Beyoncé

Pro: Jelenleg a fél világ seggre van zuhanva az énekesnő teljesítményétől, nem is véletlenül. Beyoncé átlagos tinilányból négy szólólemez alatt dívává vált, bizonyos szinten ellenpontot képezve a leginkább seggekről és mellekről szóló trendnek. Az, hogy a zeneipar egyik legbefolyásosabb nőjévé vált, akinek még az anyaság is jól áll, arra enged következtetni, hogy itt van esély hosszú távú ikonságra.

Kontra: Beyoncé az égvilágon semmit nem mutat fel Madonna exhibicionista produkciójából, ráadásul már az is ellentmond a hasonló pályafutásnak, hogy a 31 éves énekesnő produkciója az énekhangja köré van kiépítve. Ezt Madonna értelemszerűen nem tehette meg.

Lana Del Rey

Pro: Első ránézésre Elizabeth Woolridge Grant éppúgy be akar futni, mint Madonna. Ha kirúgják az ajtón, bemászik az ablakon, ha nem elég sikeres, átvedlik, és új formában próbál nagyobb nyilvánossághoz jutni. A kitartás eredményt hozott, a 26 éves, fura arcú nőnek sikerült a visszafogottságért rajongó tábort annyira megfognia, hogy már reklámarcnak is jó .

Kontra: Lana Del Rey sokak szerint az alternatív Celine Dion, amiben lehet is némi igazság, hiszen mi sok mindent kinézünk belőle, de azt nagyon nehezen, hogy kicsit is provokatív tud lenni. Nem, a szomorú arc nem provokáció.

Katy Perry

Pro: Lányokkal csókolózás, tejszínhablövés ciciből, botrányos végkimenetelű házasság. Ezek pontosan olyan népszerűséghajhász dolgok, amiket Madonna is simán bevállalt a csúcson. Nagy hasonlóság még, hogy zeneileg Katy Perry sem váltja meg a világot, ráadásul az ő produkciója is inkább attól ennyire lehengerlő, hogy nagyon egyben van minden. Ráadásul meglepetésre idén ő lett az év nője a Billboardnál.

Kontra: Bár az I Kissed a Girllel tudott némi megdöbbenést kiváltani, 2012-ben már sokkal több kell hozzá, hogy valaki hivatalos polgárpukkasztóvá váljon. Katy Perry is inkább a melleit jól kihangsúlyozó ruháival akar feltűnést kelteni, amivel semmi baj nincs, csak hát ilyet épp elégszer láttunk már ahhoz, hogy ikonként tekintsünk rá.

Madonna

Ki legyen az?

Pro: Miért kellene új Madonna, ha még a régi is itt van? Mellette szól, hogy pontosan tudja, mit kell csinálnia Madonnának, ismerjük, szeretjük, ráadásul megfelelő mennyiségű smink rápakolásával még mindig tud úgy kinézni, mint egy harmincas nő. Mögötte vannak a legnagyobb slágerei, és hát ő Madonna.

Kontra: Akárhogy is védjük, Madonna már kicsit olyan, mint azok a tökrészeg ötvenes nők, akik egyetemista bulikba járnak dugni. Ami korábban erotikus volt, most már inkább ízléstelen, ami korábban provokatív volt, már csak kapálózás. És akkor még nem is beszéltük róla, hogy a legutóbbi pár lemeze is hagy maga után némi kívánnivalót, hiába szedte össze Nicki Minajt és MIA-t is egy közös dalra.