Az elmúlt év az újjászületés éve volt Stohl András életében, legalábbis így emlékeztek vissza rá, amikor kihívták, hogy vegye át a legjobb színésznek járó díjat a Story-gálán. A színész a Velvetnek adott interjújában elmondta, mit gondol 2013-ról, hiányzik-e neki a tévézés, és hogyan emlékszik vissza évekkel ezelőtti a balesetére, ami után börtönbe is kellett vonulnia, és ami miatt egy kártérítési ügy is folyik még ellene.

Rengeteg munka

Hogy ez valóban az újjászületés éve lenne? Ezen, állítása szerint, még sosem gondolkodott a színész. „2013 nagyon erős év volt, nagyon-nagyon sokat dolgoztam. Azzal szoktunk viccelni a színészkollégáimmal, hogy ezt nem is lehet így végigcsinálni: egy Guinness-rekordkísérlet volt, amit tavaly végrehajtottam." Stohl rengeteg darabban játszott, többek között az Illatszertárban, a Bányavirágban, a Mephistóban, az István, a királyban és a Danton halálában is.

A színészkedésről azt mondta, olyan, mintha prostituáltnak állna az ember. „Nem tud egy színész tervezni, addig csinálja, amíg viszik. Nyilván jó lenne időnként megállni, de nem tudsz, mert ha le is mondasz egy próbafolyamot, esténként akkor is játszol. Inkább az a kérdés, hogyan tudod kisakkozni azt, hogy az előadások melyik estére jussanak." Mint mondta, olyan nincs, hogy egyszer azért sír az ember, mert hű, de sokat dolgozik, ha meg nem dolgozik, akkor azért panaszkodik.

Hiányzik a tévézés?

Nemrég egészen sokat lehetett arról hallani, hogy a színész visszatér a képernyőre, mert beül a Heti hetesbe. Ebből viszont nem lett semmi. A pletykák szerint azért gondolta meg magát, mert nem mindenki nézte volna jó szemmel, hogy közéleti műsorban szerepel. Ezzel szemben a színész a Velvetnek is úgy nyilatkozott, hogy simán csak nem lett volna ideje rá. „Akkor tudok újat csinálni, ha valamelyik előadásom kiesik, de hál' isten olyan sikeresek, hogy nem lehet levenni műsorról" – magyarázta Stohl.

Hogy hiányzik-e neki az tévézés? „Persze, hogy hiányzik. Hiányzik a csapat is, hiányzik a több lábon állás is, mert pénzt igazán csak a televíziózással lehetett keresni." A Heti hetesben másfajta szerepet kapott volna, mint korábban a Való világ vezetésekor, így megkérdeztük, milyen szerepekben tudná még elképzelni magát a tévében. „Ha valamit szeretnék, akkor az valamiféle viccesebb, de mégis komoly, kultúrát is valamelyest befogadó, esti beszélgetős műsor lenne."

Mindig eszembe jut

A legújabb díját az olvasóknak köszönheti, amiből arra is lehet köveztetni, hogy az emberek valamennyire túlléptek azon, hogy ittasan balesetet okozott, és börtönben is volt. Stohl viszont azt mondja, szerinte soha nem fogják ezt elfelejteni, maximum egy picit majd elhomályosítja az a fajta munka és az a fajta érték, amit megpróbál közvetíteni az embereknek. „Minden egyes alkalommal, amikor elmegyek azon az útszakaszon, eszembe jut" – mondta Stohl, akinek most vár gyereket a barátnője.