A kilenc évvel ezelőtt elhunyt énekes elsőszülött fiának nem titkolt szándéka, hogy édesapja nyomdokaiba lépve hirdesse a szerelmet. Céljának eléréséhez a magyar zenei kultúrában trendi hangvilágot ragadta meg, és bár egyelőre még nem sikerült befutnia, nem adja fel, mert végre olyannal foglalkozhat, amit szeret. A vádakat, miszerint apja babérjaira tör, elutasította, példaként Julio és Enrique Iglesiast hozta föl, utóbbira csak annyit mondott, elismeri a „srácot, mert jóképű, és jól csinálja a dolgait, ügyes”. Míg előbbinek csak barátnője van, addig Zámbó Krisztián már eljegyezte csaját, akivel akkor alapít családot, amikor menyasszonya rászánta magát a szülésre.

Egyelőre nem aratott átütő sikereket Zámbó Jimmy első házasságából született fiának, a most harmincéves Zámbó Krisztiánnak nemrég megjelent lemeze, de a közismert vezetéknévvel megáldott énekes nem adja fel. Hamarosan színpadra lép édesapja kivetített másával, amit nemcsak a rajongókért, hanem saját magáért is tesz. „Tisztelem a Zámbó Jimmy-rajongókat, ezért soha életemben nem léptem még föl apuval, illetve maximum csak azzal a dallal, amit én írtam” – mondott ellent magának Zámbó Krisztián, aki 2007-ben apja Bye, bye lány című számával szórakoztatta a közönséget.

Nem akarja lehúzni a közönséget

A harmincéves előadónak nem célja, hogy lehúzza rajongóit, ezért amellett, hogy költséghatékony belépti díjat szabnak meg a koncertre, élőben fog énekelni – a playback egyébként sem megy neki. Zámbó úgy tervezi, hogy édesapja nyomdokaiba lépve jótékony célokra ajánlja föl a koncertekből befolyó összeg egy részét, és hogy ez elég látványos és bizonyított legyen, a médiát is meghívja az adakozásra.

Mint megtudtuk, Zámbó Krisztián azért nem adott ki hamarabb lemezt, mert időre volt szüksége az imidzsépítéshez, de mint elmondta, ez még most is tart. „A kiadón és a zenészeken túl édesanyám és a kedvesem is nagyban hozzájárult a stílusomhoz, és felkészítettek, hogyan készüljek fel a negatív kritikákra” – tudatta Zámbó, akinek azt is nyomatékosan elmondták, mindig legyen őszinte, mert a tehetség nem elég. „Szeretném, ha azt látnák az emberek, hogy nem azért tartok koncertet, hogy nagy pénzeket szakítsak, hanem azt, hogy közel kerülhetnek hozzám, beszélgethetnek velem, mert nem vagyok elérhetetlen.”

Zámbó Krisztián úgy véli, édesapja halálával megszakadt a szerelemreklám, ezért célja, hogy ezt folytassa. „Reklámozni kell a szerelmet. Annyi sok borzalom történik ebben az országban az emberekkel Látok olyan embereket az erdőben, akik néhány éve még jómódúak voltak, minden rendben volt velük. Ehhez képest most az erdőben laknak, de mellettük van a kedvesük, akik szeretik őket, ezzel segítenek egymáson” - hozta a drámai képet Zámbó, aki rendületlenül hajtogatta, jótékonykodását nem marketingfogásnak szánja. „A nevem már megvan az édesapámnak köszönhetően, attól nem fog jobban elismerni a szakma, hogy jótékonykodom. Viszont miért ne tenném meg, ha lehetőségem van rá?”

Van háza, de albérletben lakik

A Zámbó-utódtól megtudtuk, az édesapja halála utáni dorbézolás eredményeképpen közel sem él olyan jól, mint az várható volna. Jelenleg albérletben lakik menyasszonyával, akivel másfél év után még nem terveznek gyereket. Mint megtudtuk, Zámbó Krisztiánnak van egy hitellel terhelt háza Pest megyében, az albérletet pedig csak azért vette ki, mert egy kedves ismerőséé, amit nemcsak olcsón megkapott, de még jó helyen is van. „Nem vagyok milliomos, fel is vállalom, de engem nem is a pénz boldogít. Ha nincs pénzem, akkor sem vagyok boldogtalan. Nyilván feszült az ember, de az adja a sava-borsát az emberi létnek, ezért kell, hogy dolgozzak, mint az állat, ez tart életben” – mondta, majd hozzátette, mielőtt édesanyja nyomására komolyabban belekezdett az éneklésbe, több üzletet is nyitott, de miután egyikkel sem foglalkozott, nem szedte meg magát.

„Mindig olyanokkal foglalkoztam, amihez sohasem értettem egy dekát sem, az összes pénzem erre ment el. Volt egy számítógépes üzletem, ahol összesen kétszer voltam bent, alapítottam egy építkezési kft-t, amibe nagyon sok pénzt beleraktam, és amiből nagyon sok pénzt nem szedtem ki Lehet, hogy sokba került nekem, de ezek döbbentettek rá arra, hogy mi a francnak csinálok olyat, amihez nem értek” – vezette be a Velvetet karrierje indító tényezőibe Zámbó, aki hozzátette: „Nem vagyok hülye, érettségit és számítógépes iskolát végeztem. Egyszerűen csak nem érdekelnek ezek a dolgok, és mint ilyen, nem tudok vele teljes lélekkel foglalkozni.”

Enrique Iglesias is sikeres lett

Bár a magyar zenei piac telített, Zámbó Krisztián bízik benne, hogy egyszer fenn tudja tartani magát az éneklésből, egyelőre viszont nem ez a célja, mert mint mondta, ha állandóan ezen őrlődne, elcseszné az egészet. A Velvet kérdésére elmondta, a vádakkal, miszerint csak azért kezdett énekelni, hogy megszedje magát, nem foglalkozik, mert véleménye szerint „ez a piac nulla”, és azt is kikéri magának, hogy az édesapja hátán akar fölmászni. „Nem dolgoztam föl édesapám zenéit, nem is adom elő, nem is nézek ki úgy, mint apu, nem is mozgok úgy, a hangom sem olyan. Nem értem, amikor azt mondják, hogy apám babérjaira török. Hogyan? Enrique Iglesias nem operaénekes, mégis nagyobb sztár lett, mint az apja, aki az egyik legnagyobb énekes a világon. De a fia, azzal a fahangjával el tudta adni magát, és én elismerem a srácot, mert jóképű, jól csinálja, ügyes. Én is arra törekszem, hogy meglegyen a saját egyéniségem, ez a legfontosabb.”