A 62 éves, börtönviselt énekesnő úgy érzi, ugyanott tart, mint akkor, mint amikor négy évvel kijött a börtönből. Sőt. Hitelezői végrehajtó útján kipakoltatták a bútorokat tárnoki otthonából, amiket bevallása szerint csak kölcsönkapott. Mint mondta, perújrafelvételt fontolgat, és a cég, amely használatra odaadta neki az árverezésre elszállított bútorokat, perelni fog és kártérítést követel majd. Zalatnay Sarolta állítja, a hírekkel ellentétben nem élnek luxusban lányával, inkább figyelik az akciókat, és nyaralni sem mennek, legfeljebb csak a Balatonra, egyik barátnője panziójába, ingyen.

„Nekünk már teljesen mindegy, miután ennyi balszerencse, nehézség ért minket” – kezdte a Velvetnek Zalatnay Sarolta, amikor Pataky Attila hiteles kirohanása nyomán arról érdeklődtünk, a törlesztő részletek miatt nélkülöznie kell-e. „Nálunk Nikinek van részlete, én csak maximum haszonélvező vagyok, de a gazdasági válság alatt nekünk is a duplájára nőtt a házrészlet.” Hogy lányával zsíros kenyéren élnek-e, nem derült ki, az viszont igen, hogy a börtönt is megjárt énekesnő kínosan odafigyel minden forintjára. „Szerencsére se én, se Niki nem dohányzunk, így ez nem befolyásolja a költségvetést. Sosem voltunk nagyon elegánsak, ékszereket nem igazán vásároltunk, de a korábbi évekkel ellentétben most már igenis megnézzük azt is, hogy minek mi az ára. Akkor megyünk vásárolni, ha akció van. Már nem úgy van, hogy megvesszük, ha megtetszik egy cipő vagy egy óra, hanem tervezünk. Ha jut rá, jut, ha nem, nem.”

Nem költ nyaralásra

Zalatnay Sarolta idén még nem volt nyaralni, de mint mondta, elképzelhető, hogy lányával elutaznak néhány napra a Balatonhoz. „Ha összejön, akkor elmegyünk egy pár napra a barátnőnk panziójába, aki baráti alapon bocsátja ezt a rendelkezésünkre, gyakorlatilag ingyen. Tavaly még Horvátországban voltunk, igaz, szerintem a Balaton sokkal jobb.” Az énekesnő ugyanakkor azt is elmondta, vannak költségei, amikből ugyan le tud faragni, de teljesen nem tudja megszüntetni. „Az állataimat nem adom lejjebb, jelenleg három kutyánk, nyolc cicánk és egy lovunk van, az utóbbit azért vállaltuk be, hogy ne vigyék a vágóhídra. Nekik nemcsak az élelmezésüket, hanem az állatorvost is fizetni kell, de más ilyen jellegű költségünk jelenleg nincsen.” Ugyan hitelezőjének anyja, Komjáthy Erzsébet azt állítja, hogy az énekesnő flancos bőrruhákban jár, Zalatnay leszögezte, 12-13 éves ruhákat visel, igaz, van köztük Versace is. „Mivel Versace, a mai napig hordható állapotban van. Még szerencse, hogy régebben bőven meg tudtam fizetni a márkákat, és mázli, hogy nem divatcsaj voltam, így vannak olyan miniszoknyáim, bőrgatyáim vagy farmereim, amiket mai napig tudok viselni.” Zalatnay esetében egyébként nemcsak a bőrnadrágokra, hanem a melleműtétre sem ér hivatkozni, a 62 éves énekesnő ugyanis elmondta, plasztikai sebésze, dr. Krasznai Zsolt minden beavatkozást ingyen végez el rajta.

Mint ismert, Zalatnay Saroltát 2004-ben három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság nagy kárt okozó csalás miatt. A 2001-es vádirat szerint az énekesnő összesen 150 millió forintnyi hitelt vett fel magánszemélyektől magas kamatra egy tévéstúdió építéséhez, ám az összeget vagy nem, vagy csak részben fizette vissza. Zalatnay az ítélethozatalkor azzal védekezett, hogy a kölcsönök felvételekor nem tudhatta, hogy a vele szerződő cégek meg fognak szűnni, otthagyva őt az adósságokkal. „A mi stúdiónknak kilenc hitelezője volt, abból van, aki azt mondja, hogy látja, hogy kínlódunk, és együtt sírunk, nevetünk. Mindenki tudja, hogy nem mirajtunk múlt ez, hanem az M-Sat tévén, aki otthagyott minket” – mondta most Zalatnay.

Kipakoltatták a házát

Persze nem mindenki zokog együtt Zalatnayval: több hitelezője addig görgeti a dolgot, amíg vissza nem kapják a jussukat, ami a hírek szerint jelenleg 23 millió forintra tehető. Miután áprilisban harmadszorra is jogerőssé vált, hogy az énekesnőnek fizetnie kell, július végén végrehajtók pakolták ki tárnoki otthonából a bútorokat, amikről állítja, nem az ő tulajdonában vannak. „A cégek, akiktől kaptam a bútorokat, be tudják bizonyítani, hogy azok nem az enyémek voltak, csak hát ez nekem nagyon kellemetlen, mert segítették az életemet” – mondta, majd hozzátette, úgy tudja, a bútorokat kölcsönadó cégek perelni fognak, amiért azokat elszállították. „Ez a hölgy 12 éve csinálja ezt a cirkuszt annak ellenére, hogy megvan a papír arról, hogy nincs egymással semmilyen követelésünk” - tette hozzá Zalatnay, igaz, azt kihagyta, amit dr. Komáromi Viktória, a károsultat, Komjáthy Erzsébetet képviselő védőügyvéd a TV2 Mokkájában nyilatkozott: hogy az a szerződés még azelőtt íródott, hogy a büntetőbíróság megállapította a csalás elkövetését.

Zalatnay mindenesetre - már egy ideje - perújrafelvételt fontolgat, reméli, hogy jogászai előbb-utóbb tisztázzák a nevét. Közben persze koncertezik, mert mint arról beszámolt, vannak fellépései, amiket nemcsak a megélhetésért vállal. „Ha ez csak megélhetés volna, akkor valószínűleg nem gyógyulnék fel ilyen hamar a betegségekből. A színpad egy olyan közeg, ami táplál, ahol uralkodhatok. Élvezem ennek a sikerét.” Az énekesnő a fülgyulladással sem küzd már, és bár néha még jelentkezik az egyensúlyzavar, rövid időn belül ez is megszűnhet, mert már a gyógyulási idő végén tart.

„Ha minden igaz, megyek majd ki Amerikába, szeptemberre meghívtak Portugáliába egy fesztiválra, és megyek ki megint Angliába, ahol remélem, folytatjuk a cédét.” Zalatnay Sarolta hosszú távú tervei között szerepel egy stabil tévéműsor, amiben elvált nőkkel beszélgetne. Mint mondta, ezt az RTL Klubon tudná elképzelni, ám a sajtóosztálytól származó információk szerint a csatorna programigazgatója, Kolosi Péter a közeljövőben nem tervez műsort a kisebb implantátumra vágyó énekesnővel.