Marozsán Erika hazatért New Yorkból, és budapesti színházi karrierjét egy hatalmas szereppel folytatja. A Cabaret musicalben a Liza Minelli által legendássá tett Sally Bowlest alakítja majd Csányi Sándor oldalán, Bozsik Yvette rendezésében, a Centrál Színház színpadán. Marozsán Erika hosszú idő után először játszik újra magyar színpadon, ezért a december 30-i bemutatót megelőző próbák szünetében a hazatérésről kérdeztük, valamint a legutóbbi Velvet-interjúja óta vele történt legnagyobb eseményről: kisbabája megszületeséről. Persze azért az ünnep is szóba került a közvetlenül karácsony előtt rögzített interjúban.

Most mióta vagy Magyarországon?

Szeptember elején érkeztem.

Keveset láttunk itthon az utóbbi időben. Mikor költöztél külföldre?

8 éve ingázom.

Azt mondod, ingázol, de az embernek az az érzése, hogy ez alatt a nyolc év alatt jóval többet voltál külföldön, mint Magyarországon. Ez így van?

Igen, de mindig itthon éltem, csak sokat voltam kint. Az utóbbi pár évben viszont New Yorkban laktunk a legtöbbet.

Te is Magyarországról külföldre távozó színésznőnek érzed magad, mint amilyen mondjuk Gryllus Dorka?

Ezt a távozást az ember belülről nem érzékeli annyira eklatánsan, mint ahogy azt a közönség látja. Itthon szeretik misztifikálni ezt az egészet, pedig más európai országokban teljesen természetes, hogy egy színésznő elmegy más országokba is dolgozni, mert miért ne menne el? Nálunk viszont ha az ember pár hónapot eltölt külföldön, akkor már rögtön rábélyegzik, hogy kivándorolt és itthagyta a hazáját.

Rád is ezt mondták?

Még a karrierem elején Kaposváron voltam színésznő, és elkezdtek német felkéréseim érkezni. Ekkor még egyáltalán nem gondoltam azt, hogy egyszer én majd Németországban többet fogok forgatni mint Magyarországon. De már ekkor valaki a Filmszövetségből azt mondta, hogy “Marozsán Erikával nem kell foglalkozni, mert ő már külföldön él”. Pedig én akkor még éppen Kaposváron ücsörögtem a színészlakásomban. A többiek rögtön úgy érzik, hogy az adott személy ezzel kilépett innen. Például még a norvég Liv Ullmannak is nagyon nehéz volt külföldön gyökeret eresztenie, és nagyon jó volt neki, hogy az amerikai, német, stb. munkák után hazamehetett. Nem is volt kérdés, hogy a külföldi munkák után hazamehet-e. Én is így szeretnék élni, hogy külföldön is dolgozom, de hazajövök színházban játszani és filmet forgatni, és itthon vagyok itthon. Ennek ellenére folyton ezt hallom a sajtóban és a szakmában is, hogy én szerintük már nem számítok magyarnak.

“Eltűnésedben” nyilván az is közrejátszott, hogy közben kisbabád született, és emiatt sem tudtál annyit dolgozni.

Igen. Amikor az embernek pici babája van, egy idő után már lehet dolgozni, de nagyon bonyolultak a körülmények. Két éves a babám, nem sokkal a születése után volt Magyarországon egy nagy felkérésem egy filmben, és ők nem voltak hajlandók tudomásul venni, hogy már nem egyedül vagyok. Ilyenkor egy tizenkét órás forgatásra a gyereknek is ki kell jönnie, hogy lássa egy kicsit az anyját. Így ez az idő kimaradt, lemezt sem tudtam újat csinálni emiatt, de azért nem állt le az élet.

Valamennyire mégiscsak le kellett neki…

Természetesen egy baba születésekor az ember belül mindenképpen leáll egy kicsit, lenyugszik, és élvezi az otthonlétet. A pici baba növekedését figyelni, az egy csoda!

Hogy néz ki nálatok otthon 2010. karácsonya?

30-án lesz a Cabaret bemutatója, ezért csak a három napra, dec. 24-25-26-ra kaptunk pihenőt. Én semmi másra nem vágyom, mint hogy otthon legyek a babámmal és a férjemmel, és reggeltől estig főzzünk, karácsonyfát díszítsünk, és ki se mozduljunk otthonról. Legfeljebb szánkózni.

Voltál már külföldön karácsonykor?

Igen, voltam.

Nem volt rossz?

Nem! Tavaly New Yorkban karácsonyoztunk, és az a város elképesztő karácsonykor, olyan mint egy mesekönyv. Minden tele van aggatva díszekkel, tolonganak a turisták és őrületesen hangulatos. Élveztük, de az is nagyon jó, hogy idén itthon vagyunk.

Cabaret-partnerednek, Csányi Sándornak is feltettem a december végén kötelező kérdést: mik a terveid 2011-re, mit fogsz csinálni?

Azzal kezdem az évet, hogy január ötödikétől elkezdek majd forgatni, kivételesen [nevet] egy magyar filmet. Rögtön azután egy nagyobb német filmet fogok csinálni, és egy későbbi filmmel kapcsolatban is folynak a tárgyalások, de ezzel kapcsolatban nem mondhatok többet egyelőre.