A szex testmozgás, és mint ilyen, valamennyi kalóriát biztosan eléget, de mennyit pontosan, kiválthatja-e a napi edzést, erre kerestük a választ. 

Egyénenként változó, ki mennyire vehemens az ágyban, és szexpózonként is változhat, mennyire nevezhető testmozgásnak a szex. Természetesen a szex közbeni kalóriaégetésről is készült már tudományos kutatás, ezt vettük alapul a kérdés megválaszolásában.

A montreali kutatók 18 és 35 év közötti, 21 heteroszexuális párokat vizsgáltak szex közben, mindegyikük speciális karkötőt kapott, hogy azon keresztül mérjék, ki, hány kalóriát éget el szex közben. A párokat nyolc hónapon át figyelték, 2012. szeptembertől 2013. áprilisig, mindegyikük egészséges, szexuálisan aktív pár, akik kerülnek minden gerjesztő szert, mint a Viagra vagy drogok. A fétisek és egyéb, átlagtól eltérő szexuális aktivitás mellőzése is a részvétel feltétele volt.

A speciális karkötő egy okosóra szerűséget takar, ami mérte a szex közben felhasznált energiát. A párok átlagosan 25 percig szexeltek, a férfiak átlagosan 101 kalóriát, a nők átlagosan 69 kalóriát égettek el közben. A szex nem igazán ér fel a futással vagy a kocogással, 20 perc kocogás körülbelül 250 kalóriát éget el. 

Hiába érzi azt bárki, hogy annyira elfáradt félórányi szextől, mintha lefutott volna egy szigetkört, a kalória égetésben ez nem akkora mértékű. Azt is figyelembe kell venni, hogy egyénenként eltérő az anyagcserefolyamat és a test összetétele, így van akinél kevesebb, van, akinél több kalória is elég félórányi szex alatt.

A tanulság az, hogy akkor lehet valóban testedzésként is felfogni a szexet, ha több órán át űzik, de az sem ér fel a kemény edzéssel. A szex élettani és biológiai hatása viszont félórányi szexszel is nagyon jót tesz a szervezetnek.