Ugyan közeleg a bikiniszezon, ezért ilyenkor sokan igyekeznek búcsút inteni az édességeknek, ha nemcsak a külcsín, hanem a belbecs is fontos, akkor semmiképpen ne mondjon le a csokoládéról. A New York-i és a Columbia Egyetem kutatói szerint a kakaóporban található flavonoidok ugyanis javítják a vérkeringést az agyban, pontosabban a hipokampuszban, ez a régió pedig fontos szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában.
És pontosan hogyan is jöttek erre rá? 50 év feletti tesztalanyaiknak három hónapon keresztül flavonoidokban gazdag, illetve szegény étrendet kellett fogyasztaniuk, és az előbbi csoportba tartozó embereknek javult a memóriája - írja a Nature. Persze nem esik olyan forrón a kását, az OUPblog szerzője szerint ugyanis lehet, hogy az étcsokoládék 45-80 százalékban tartalmaznak kakaóport, de más édességeknél ez az arány csak 4-5 százalék. A kutatók a tesztalanyokat sem csokoládéval etették, hanem olyan speciális ételt adtak nekik, amely egy adagjában 1 gramm volt az értékes anyagból, és Gary L. Wenk számítása szerint naponta 1 kg kakaóport vagy 19 gramm csokoládét kellene ennünk ahhoz, hogy tényleg javuljon a memóriánk.