Alex Bellini egy igazán sikeres, olasz kalandor, aki már annyi furcsa kihívást teljesített, hogy tényleg nehéz lehetett kitalálnia, hogy mi legyen a következő. Először hosszútávfutónak készült, legalábbis az első kalandjai ilyen témájúak voltak, 2000-ben lefutotta a New York maratont, egy évvel később 250 km-t futott Marokkóban a sivatagban, aztán kétszer is végigvonszolta magát Alaszkán.

Ekkor valószínűleg úgy érezhette, hogy egy időre kifutotta magát, ugyanis vízre váltott, egészen pontosan az evezésre. Egyedül átevezett először az Atlanti-, majd néhány évvel később a Csendes-óceánon.

Az új kalandjára már több mint egy éve készül: az a terve, hogy eltölt egy egész évet egy jéghegyen, a tengeren hánykolódva. Bellini felállítana az úttal egy Guinness-rekordot, de nem ezért, vagy nem csak ezért vállalkozik a kalandra.

Egyrészt szeretné megismerni, megismertetni a jéghegyek vándorlását, működését, hogy hogyan olvadnak el, másrészt szeretné felhívni a figyelmet arra, mekkora problémát jelent a globális felmelegedés, hogy Grönlandon egyre melegebb van, hogy a tengerszintek emelkedésével mekkora veszélybe kerülnének a tengerparti települések.

Az élet egy jéghegyen meglehetősen nehéz, ezért Bellini jó ideje készül a kalandra. Az a kisebbik probléma, hogy mennyire a semmi közepén lesz, hogy mennyire el lesz vágva a külvilágtól, ha bármi problémája akad. A nagyobbik gond, hogy egy jéghegy, legyen akármilyen nagy is, rettentő kiszámíthatatlan, törékeny, állandóan a szétesés szélén lebegő valami. Bármelyik pillanatban megtörténhet, hogy Bellini a jeges tengerbe borul, de akár az is, hogy iszonyú súllyal nyomja utána agyon a rázúduló jéghegy.

Ráadásul a jéghegyek elég gyakran felborulnak, megfordulnak. Ez azért van, mert alulról gyorsabban olvadnak, mint felülről, ezért folyamatosan változik a súlypontjuk, ami azt eredményezi, hogy időről időre felfordul az egész jéghegy.

Bellini ezért egy speciális kapszulában tervezi eltölteni az egy évet, vagy azt az időt, ami alatt a jéghegy teljesen el nem olvad. A kapszula egy átalakított túlélőkapszula lesz, a találó nevű, Survival Capsule nevű cégtől.

Egy tízszemélyes kapszulát alakítanak át neki, amiben egyrészt el fog férni ő maga, másrészt a rengeteg étel és víz, ami kelleni fog neki az úthoz. A tervei szerint időről időre újságírókat, bloggereket, környezetvédelmi szakembereket is fogadna a jéghegyén.

Egyelőre minden időben van, az expedíció jövő november és december között indul majd, a Bellini oldalán található idővonal szerint jelenleg a kommunikációs eszközök beszerzése zajlik, júniusban jön majd a technikai ruházat beszerzése, télen véglegesítik a kapszulát, amit jövő márciusban tesztelnek majd, 2016 novemberében pedig kezdődhet is a nagy utazás.