A világkiállítás kapcsán általában csak a pavilonokról szokott szó lenni, pedig azon túl, hogy hogyan néz ki a kiállítóterem és hogy mi található benne, a látogatóra hatalmas benyomást tesznek a pavilonban dolgozó hoszteszek-hoszteszlányok is. Amikor csütörtökön ott jártuk, mi az utóbbiakat (is) jól megnéztük, sőt, a legcsinosabbaktól fotót is kértünk, hogy ezúttal a világkiállításról szólhasson a heti trend.

Alább a hat legjobb nemzeti öltözéket nézheti meg, és nem, nem pusztán azért vannak benne a magyarok, mert őket úgyse hagyhattuk ki, hanem azért, mert a mi egyenruhánk tényleg a jobbak közé tartozik. De hogy egyenesen a legjobb-e, azt döntse el ön, a cikk alján már megy a szavazás!  

Kína

Nagyon sok ország nem is költött igazi formaruhára, hanem csak egyentrikót, esetleg galléros pólót csináltatott a pavilon alkalmazottjainak. Ők természetesen nem kerültek be ebbe az összeállításba. Sok ország nagyon légiutaskísérősre vette a figurát, őket is kihagytuk, így jött össze ez a hat jelölt, akik így-vagy úgy, de a legérdekesebbnek tűntek azután, hogy 10 órát eltöltöttünk a pavilonok nézegetésével. Kezdjük Kínával! Egy kínai kajáldában voltak kicsit modernizált kínai népviseletbe öltöztetett hoszteszek is, de az igazi kínai egyenruha a fent látható szett, ami egy világos- és sötétkék csíkos, alul zöld ruha volt, hozzá egy piros ridiküllel. A képügynökségeknél profi fotókat nem találtunk sajnos a lányokról, úgyhogy az olvasó ezúttal kénytelen lesz saját, nemprofi fényképeimre hagyatkozni, de ha klikkel, azért a lényeget azért jól meg tudja majd nézni!

Mexikó

Ez a lány a mexikói pavilonnál dolgozott, és meg is kérdeztem tőle, hogy ez a ruha idézi-e valamennyire az országa népviseletét. Azt mondta, hogy a fazon egyáltalán nem, de a virágos minta igen. Ha a képre kattint, látni fogja, hogy az egyenruha alja egy short, sőt, már-már forrónadrág, ami aztán tényleg egy elég modern fazon egy nőnek, viszont a szett részét képezi a hajban viselt vörös művirág is, ami azonnal latinává varázsol egy nem dél-amerikai származású hoszteszt is. (Amint az a kínai lányokról készült képen is látszik, nem az összes hosztesz származott abból az országból, amit képviselt.)

Németország

Őszintén szólva ezt az összeállítást valószínűleg nem vettük volna be a legjobb hat közé, ha nem elegyedünk szóba az azt viselő lánnyal. De nem akartuk úgy lefényképezni, hogy előbb nem kérünk tőle engedélyt, és ő meg rögtön elmesélte, hogy képzeljük, a teljes ruházata természetes úton lebomló anyagból készült. Persze, a cipő is? Kérdeztük. Mondta, hogy igen, sőt, a cipő talpában egy mag található, amiből egy fa fog kinőni, miután komposztálják a német egyenruhát. Erre utal az is, hogy a cipő talpán faágmintázat látható. Na ez akkora menőség, hogy ettől Németország rögtön a toplistánk élére ugrott.

Szlovénia

Első ránézésre a szlovén lányok egyszerű szabású kis szürke ruhája sem egy nagy wasistdas, de amikor megtaláltuk őket, akkor már tudtuk a német lánytól, hogy érdemes utánakérdezni az öltözéknek. És tényleg, náluk az izgalmak a nyakláncban vannak elrejtve, ami természetesen nem egy szokványos nyaklánc, hanem hagyományos idrijai csipke (Idrija egy kisváros Ljubljanától nem messze). Az almazöld díszek egyediek, mindegyik valami szlovén motívumot formáz, van, amelyik konkrétan Szlovénia alakú.

Szlovákia

A szlovák pavilonnal kapcsolatban a legnagyobb meglepetés egyértelműen a sütöde volt, mert hoszteszileg számítottunk arra, hogy náluk nagyon csinos lányok lesznek – és tényleg. Alig-alig engedett a szlovák ruha tervezője a modern fazonok és minták csábításának, klasszikusan nőies fazon ez, bizonyos Jana Gavalcová tervezte. Kék-fehér ruha piros kiegészítőkkel és egy kis dekoltázzsal – önnek hogy tetszik?

Magyarország

Melyik az az ország, amelyiknek a legjobb a formaruhája?

A roppant készséges, szimpatikus és vállalkozó kedvű magyar lányokat értelemszerűen a magyar pavilon előtt fotóztuk. Az ő szerelésüket Abodi Dóra tervezte, ami már csak azért is kézenfekvő, mert ő itt Milánóban (is) honos, szóval nem kellett messzire menni. A hoszteszek azt mesélték nekünk, hogy volt ugyan vita az egyenruha miatt, mert voltak, akik túl modernnek találták (Abodi Dóra a honlapján barokk futurizmusként definiálja saját stílusát), de akik ebben vannak egész nap, azok szeretik viselni.

Szerintünk is simán befér a legjobbak közé – a hagyományos magyar madármotívumot végre sikerült egy kicsit kimozdítani a Magyar népmesék szignáljának világából, a virágok is teljesen újjáértelmezve jelennek meg a szoknyákon. Ön is úgy véli, hogy jól sikerült a magyar expóegyenruha? Vagy esetleg egy másik ország lett a kedvence? Nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményére, kérjük, kattintson bele a szavazógépbe a megfelelő ország mellé!