Az, hogy mi történik szex közben a testünkkel, örök téma – MRI-n már megnéztékde ritka, ha valaki arra kíváncsi, mi történik az agyban, holott ez az igazán fontos szervünk a szexhez. Orgazmus közben valami egész más történik az agyunkban, mint egyébként, a megváltozott tudatállapotot neurológusok is vizsgálgatták. 

Barry Komisaruk, a  Rutgers neurológusa tüzetesen megnézte, mi történik a fejekben szex közben. A szakember arra a következtetésre jutott, hogy az orgazmus szó szerint átveszi az egész agy felett az uralmat. A kísérletek azt mutatják, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél az orgazmus közeledtével kiszámítható események következnek be az agyban. 

A csikló, hüvely és a méhnyak izgalmi állapota a szenzoros kéreg részben mutatkozik meg, majd fokozatosan az agy többi területe is aktiválódik. Mire az orgazmushoz érünk, körülbelül harminc agyi rendszer aktiválódik. „Ez nem helyi, különálló esemény. Nincs olyan, hogy orgazmusközpont. Ez mindenhol van" – idézi a Vox  Barry Komisaruk neurológust. 

A szakember azt is megállapította, hogy a férfi és a női orgazmus agyi folyamatai jobban hasonlítanak egymásra, mint azt elsőre hitték. Az orgazmus csak orgazmus, függetlenül attól, hogy ki milyen nemű. Azt is megállapították, hogy az orgazmus egyfajta fájdalomcsillapítóként működik az agyban, ha nem is azonnal, de állítólag jobban toleráljuk a fájdalmat közben és utána – a vizsgálat közben az alanyok ujját szorították egyre erősebben, maszturbálás közben és normál állapotban. A szexuális izgalom közbeni ujjszorítást nagyjából 50%-kal jobban tolerálták a résztvevők.