Nem először hódit a világon szezonálisan fekete színű hamburger, de most először került be azzal a hírekbe, hogy bizarr módon kékre, zöldre festi az ember székletét, ami egyrészt nagyon viccesen hangzik, másrészt tesztért kiált.

A Burger King fekete, halloweeni whopperéről van szó, amit Magyarországon sajnos nem lehet kapni. Milánóban viszont igen, ahol az idei MTV EMA-t tartották, úgyhogy legalább annyira vártuk a találkozást a kakifestő szörnnyel, mint Justin Bieberrel. A maga nemében mindkettő csalódás volt.

Justin Bieber csak végigrohant a díjátadó vörös szőnyegén, a Burger King csodás képességeiról szóló legendák pedig pont annyira voltak túlzóak, mint a legtöbb horgászkaland beszámolója.

De ennyire azért ne szaladjunk előre, maradjunk a hagyományos struktúránál, és kezdjük a tesztet a fogyasztással!

A plakátokhoz képest az első, ami feltűnik, hogy ez a szendvics egyáltalán nem csillogós buciban van, sőt kifejezetten matt az egész. Ha azt mondják, hogy az előbb festette be valaki vízfestékkel a teljesen átlagos zsömlét, simán elhiszem.

Beleharapva jön az igazi meglepetés, ugyanis a fekete bucinak egyáltalán nincs tésztaállaga. Lehet, hogy a bizarr színnek is van hozzá köze, de tényleg olyan a fekete burger, mint amit egy óvodás csinált volna fekete gyurmából a sárleves mellé második fogásnak. Nem kezdtem el formázgatni a zsömlét, de nem lennék meglepve, ha tényleg alkalmas lenne gyurmázásra.

Valamiért minden harapásnál arra számítottam, hogy édes lesz, nehezen vonatkoztattam el attól, hogy a legtöbb ilyen színű dolog általában édes szokott lenni, a mákos bejglitől a csokitortáig. A fekete burger viszont egy teljesen átlagos, barbecue-szószos whopper, az ízhez a buci különlegessége semmit sem ad hozzá, csak az állagához.

Jó, jó, de mi a helyzet a festéssel?

Nyilván nem is annyira a különleges gasztroélményért próbáltuk ki a fekete burgert, hanem azért, hogy leteszteljük, tényleg igazak-e a legendák a kakifestésről.

Nagyon röviden a válasz:

igen.

Kicsit hosszabban kifejtve, anélkül, hogy túlságosan belemennénk egy egyébként fontos és a mindennapokat meghatározó téma részletezésébe, azt lehet mondani, hogy ahhoz, hogy igazán komoly színezés jöjjön össze, egy burger azért nagyon kevés.

Látványos eredményről semmiképpen sem számolhatunk be sajnos, de tény, hogy szokatlan színelváltozást okozott. Vizuális típusok ezen a lenti képen megnézhetik, hogy kb. milyen színre lehet számítani.

A színezést az okozza, hogy a Burger King nem természetes színezőanyagokkal festi a zsömléket, hanem nagyon sötét zöld ételfestékkel. Spenóttal, paradicsommal, tintahal tintával elég jól lehet ételeket festeni, a burger japán verzióját például tintahal tintával színezik, de szintén Japánban lehetett paradicsommal festett piros burgert is kapni, egyik sem okozott színelváltozást a székletben, a szervezet könnyedén meg tudta emészteni ezeket az anyagokat.

Viszont a Burger King Európában és az USA-ban sem akart olyan színezőanyaggal dolgozni, ami idegen a helyi étkezéstől (tintahal tinta), ezért döntöttek a mesterséges festék mellett. A színes ételfestéket viszont nem teljesen tudja feldolgozni az emésztőrendszerünk, ezért tud elszíneződni a széklet.

Egyébként természetes módon is tudja színezni a székletét, ha éppen ilyesmivel szeretné elfoglalni magát. Már nem abban az értelemben, hogy modern performanszként lefesti a végterméket, hanem arra, hogy bizonyos ételek fogyasztása úgy tudja színezni a székletet, hogy nem kell hozzá megenni egy csomó kemikáliát.

Például, ha sok, sötétzöld növényt eszik, mint mondjuk kelt vagy spenótot, akkor a széklete is könnyen bezöldülhet, ha pedig narancssárgára hajt, akkor egyen sok répát, édesburgonyát, sütőtököt!

A különösen sötét, fekete kakit pedig úgy lehet összehozni, ha megiszunk egy csomó Guinnesst. A legerősebb színezőhatása viszont a céklának van, ettől ijesztően pirossá válik sok embernél a vizelet, de a székletet is lilára festi.

Mindenkinek jó kakiszínezést, és figyeljenek oda a székletükre, sokat elárul az egészségi állapotukról!